Проф. Лилков: Проблемът с домове за стари хора става по-сериозен от този с детските градини
Проф. Лилков: Проблемът с домове за стари хора става по-сериозен от този с детските градини / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Лилков: Проблемът с домове за стари хора става по-сериозен от този с детските градини
82112
Проф. Лилков: Проблемът с домове за стари хора става по-сериозен от този с детските градини
  • Проф. Лилков: Проблемът с домове за стари хора става по-сериозен от този с детските градини

Необходимостта от повече домове за стари хора се очертава като по-сериозен проблем от недостига на места в детските градини. Това заяви кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София проф. Вили Лилков. Той посети Дома за стари хора „Дълголетие" в кв. "Дървеница" и Дома за стари хора в кв. "Горна баня. Според Вили Лилков, освен че трябва да се изградят повече домове, във вече съществуващите може да се работи за още по-добри условия. Част от решенията той вижда в привличането на доброволци.

В Дома за стари хора „Дълголетие" в кв. „Дървеница" живеят около 370 души, а за тях се грижи персонал от 120 души - социални асистенти, здравни лица и други. Живеещите в дома изразиха уволетворение и благодарност за грижите, които се полагат за тях: "В София сме най-големият дом, но съм убедена, че нашият персонал е най-грижовен. Условията тук са идеални".

Пред Вили Лилков обаче те посочиха и някои трудности, които срещат в ежедневието си като липсата на аптека, откъдето да купуват лекарствата си. Домуващите си искат обратно и кафе - клуба, който е работел в дома, но заради законови промени се е наложило да бъде затворен.

Вили Лилков обеща съдействи: "Радвам се, че видях една хубава библиотека, видях компютърен клуб. Ще се опитам да реша проблема с кафето, което е затворено. Трябва да организираме доброволци, които да помагат на хората за набавянето на лекарства, тъй като при тях е усложнена системата със здравните книжки. При една добра организация на доброволци, които да обслужват тези хора периодично два-три пъти на седмица, може да реши проблема им, защото за тях е проблем да ходят до близките аптеки".

Живеещите в Дом "Дълголетие" казаха, че се чувстват добре в него. Според тях трябва да има повече домове, за да не се чувстват старите хора самотни и да бъдат обгрижвани.

Кандидатът за кмет на София Вили Лилков е на същото мнение. Според него проблемът става по-сериозен дори от този с детските градини: "Причината е, че години наред е бил занемаряван. Давали сме предимство на решаването на други проблеми, но той излиза наяве сега - при разпиляването на семействата и оставането на хора сами по селата, намаляването на сигурността на селата и малките общини. Всичко това кара хората, които остават самотни, да търсят един такъв начин на общо живеене".

На срещата в „Дървеница" присъства и кандидатът за кмет на район "Студентски" от РБ Божидар Василев. Според него кметът трябва да е отворен към проблемите на хората:

"Районът е много голям - 99 800 са регистрираните живеещи. От тях 35 000 са в Студентски град. Останалите 64 000 са в районите „Мусагеница", „Дървеница" и Малинова долина. Проблемите са различни. Идеята на моя екип е да работим ежедневно с гражданите и да имаме една приемна, която без записване да работи всеки ден и да приема гражданите всеки ден".

Кампанията на Реформаторския блок преминава под мотото „Истинските решения за София". Кандидатът за кмет на Столична община Вили Лилков, кандидатите за районни кметове и за общински съветници са убедени, че столицата има нужда от промяна и те могат да я предложат.