Осем турски Ф-16 са били поставени под радарно следене от МиГ-29
Осем турски Ф-16 са били поставени под радарно следене от МиГ-29 / ThinkStock/Getty Images

Осем турски изтребители Ф-16, патрулиращи в района на турско-сирийската граница, са били поставени под радарно следене от неидентифициран МиГ-29, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на изявление на турската армия.

Инцидентът е станал на 5 октомври.

Проследяването от самолета МиГ-29 е продължило 4 минути и 30 секунди. Турските изтребители са били поставени под радарно следене и от базирани в Сирия противоракетни системи за 4 минути и 15 секунди същия ден, се допълва в изявлението на турската армия.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

Информацията за инцидента идва часове след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното й пространство от руски бойни самолети.

В отговор на турския президент заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов покани в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, за да бъдат обсъдени вариантите за предотвратяване на недоразуменията в Сирия.

В понеделник стана ясно, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия през уикенда. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка", но посочи, че руската намеса в Сирия ескалира кризата.

Той подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски, но Турция не препоръчвам на никого, приятел или враг, да нарушава границите й".

Източник: БТА