Управители на болници и аптеки смятат идеята за пръстов отпечатък като екзотична
Управители на болници и аптеки смятат идеята за пръстов отпечатък като екзотична / снимка: sxc.hu

От догодина ще влизаме в болници и в аптеки само чрез пръстов отпечатък. За новата си идея съобщи здравният министър д-р Петър Москов и уточни, че тя ще се реализира до края на януари 2016 година и ще предотврати фалшификациите. Пред Дарик управители на болници и на аптеки описаха предложението като „поредната екзотична идея", която ще „накара пациента да се чувства като престъпник". Въпросите, които оставали без отговор, по отношение на предложението на д-р Москов, били десетки, а смисълът от реализирането на подобна стъпка - никакъв, твърдят представителите на болници и на аптеки.

Като изключително просто описа министър Петър Москов реализирането на идеята, според която ще влизаме в аптеки и в болници с пръстов отпечатък.

От догодина влизаме в болница с пръстов отпечатък

„Всеки един български гражданин, който вади лична карта, има своя пръстов отпечатък в системата на МВР и от там нататък не виждам причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на Касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и автентичен начин за идентификация", обясни Москов.

Ако бъде прието пациентите да влизат в аптеки само срещу пръстов отпечатък, това ще доведе единствено до затормозяване на обслужването, убеден е собственикът на една от големите аптечни вериги у нас Николай Костов, който е и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Много екзотична идея. В момента, когато един пациент иска да си получи лекарствата по Здравна каса и е с рецепта, по договор се изисква лична карта. Ако пръстовите отпечатъци са нещо по-сериозно от личната карта или личната карта не е достатъчно сериозно средство за информация, аз не знам кое е. Представете си, че докато си получите рецептата, ви сканират отпечатъците, проверяват ви осигуровката, проверяват ви онлайн за рецептурната книжка и какво ли още не. Колко ще трае обслужването? Това ще доведе до затормозяване на обслужването, вкарване на аптеките в нови разходи, защото трябва да се купуват скенери за тези отпечатъци. За мен това не е достатъчно сериозно", заяви Костов.

Д-р Николай Болтаджиев, представител на Сдружението на частните болници у нас и директор на МБАЛ „Св. Богородица", коментира, че приема идеята на министър Москов с немалка доза хумор:

„Ако сериозно се разсъждава, така нещата са страшни. Ако го приемем от хумористичната страна, наистина е екзотика. Но в момента ние приемаме болните с лични карти, с което се чекират, безкрайни затруднения, а сега и с пръстов отпечатък, акълът не ми го побира. Все едно пациентът е престъпник. Аз гледам нещата от етична, морална гледна точка. Питам се в каква държава живеем пациентът да влиза с пръстов отпечатък", допълни той.

Част от въпросите, които остават без отговор според болнични директори и собственици на аптеки, са къде е улеснението в случая, кой ще снеме пръстовите отпечатъци на всички здравноосигурени лица, както и какво се случва, когато близък на болния отиде до аптека, за да му вземе лекарствата.