Плевнелиев апелира партиите да не залагат на евтин популизъм за изборите
Плевнелиев апелира партиите да не залагат на евтин популизъм за изборите / снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова участниците в предизборната кампания да се придържат към позитивните послания, а гражданите да бъдат активни не само в деня на изборите, но и по време на кампанията - да търсят информация, да поставят своите въпроси и да изискват ясни и конкретни отговори. Това заяви държавният глава в обръщение по повод предстоящите местни избори и произвеждането на национален референдум, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

Президентът призова политическите партии да се възползват най-пълноценно от оставащото време до изборите като акцентират върху конкретните идеи и намерения на техните кандидати.

„Нека дадем възможност на нашите съграждани да направят своя информиран избор кого ще подкрепят, но и какво ще изискват от него, защото в политиката и на национално, и на местно ниво доверието се гради върху изпълнените обещания", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът апелира да не се залага на евтин популизъм или криворазбран национализъм, защото от тях няма да се създадат нито работни места, нито ще се подобри жизнената ни среда. „Българските граждани очакват конкретни стъпки за модернизация и прогрес, които да подобрят качеството на живот в българските региони", каза Плевнелиев.

Държавният глава заяви още, че никой изборен резултат не може да бъде оправдан, ако е за сметка на обществената стабилност, на етническата и религиозна толерантност.

„Има граници на политическото поведение, които нямаме право да пресичаме, защото те имат пагубно влияние върху цялото ни общество", каза Плевнелиев.

Той апелира участниците в кампанията да заложат на позитивните послания и да противопоставят аргументите си с уважение и респект към опонента.

Във връзка с референдума за електронното гласуване президентът Плевнелиев посочи, че пряката демокрация е големият отсъстващ през изминалите 25 години на прехода и сега имаме възможност да се възползваме от всичко позитивно, което тя носи. Затова е необходимо всички да се отнесем с необходимата отговорност към подготовката на предстоящия референдум, каза президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че има достатъчно световен опит и работещи технически решения, които позволяват въвеждането на електронно дистанционно гласуване, но трябва и воля за това.

Държавният глава апелира да се предоставят на българските граждани всички възможни гледни точки по темата, да им се обясни коректно и да се разсеят умишлено наслагваните притеснения.

По думите на президента без значение дали хората ще отговорят с "да" или с "не" на зададения въпрос, на този референдум няма да има губещи. Винаги когато политиците се съобразяват с мнението на народа, печели държавността, каза Плевнелиев.

Колкото и важни да са местните избори, не по-малко важно е да дадем възможност гласът на българските граждани да бъде чут и то по въпрос, който ще допринесе значително за демократизацията на изборния процес, каза Росен Плевнелиев.

Вижте цялото обръщение ТУК