Турция ще приема незаконни мигранти, пристигнали от нейна територия в България
Турция ще приема незаконни мигранти, пристигнали от нейна територия в България / снимка: БГНЕС, архив

Турция ще засили сътрудничеството и ще ускори процедурите за безпроблемно обратно приемане на незаконните мигранти, пристигнали от нейна територия в България, Румъния и Гърция. Това предвижда план за действие, предложен от ЕС на Анкара при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел.

ЕК отбелязва, че този план за действие отразява споразумението между ЕС и Турция за подобряване на сътрудничеството по въпроса с бежанците и мигрантите, както и за съвместни усилия за справянето с бежанската криза, предизвикана от обстановката в Сирия и Ирак. Уточнява се, че този план е бил разработен съвместно от институциите на ЕС и Турция.

Предвижда се Турция да повиши сътрудничеството си с българските и гръцките власти за предотвратяване на незаконното пресичане на общите граници чрез ефективно прилагане на тристранното споразумение, подписано през май 2015 г. за създаване на общ център в Капитан Андреево.

Предвижда се турската страна да укрепи граничните си сили, да затегне визовата си политика към гражданите на държави, източник на мигранти, да подобри борбата с каналджиите, да регистрира всички пристигнали по нейните земи мигранти.

Според плана Анкара ще осигурява подслон, работа и образование на онези мигранти, получили (временен) бежански статут. Приоритет ще бъде откриването на шест приемни центрове за бежанци, изградени със съфинансиране от ЕС.

ЕС планира да осигури до един милиард евро за периода 2015-2016 г. в подкрепа на Турция за справяне с трудностите от присъствието на сирийски и иракски бежанци. Ще бъдат отпуснати средства от европейския бюджет и за сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Ирак и Египет - общо 4,2 милиарда евро.

ЕС възнамерява да информира по-добре мигрантите в Турция за опасностите, ако се опитат да проникнат в Общността незаконно. Европа ще помогне за подсилването на турския граничен контрол. Ще бъде осигурено европейско съдействие за връщане по държавите на произход на мигрантите, които не са получили статут.

ЕС ще работи с властите в Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Иран за пресичането на потока от мигранти.

Предвижда се залегналите в документа мерки да бъдат приложени незабавно, след като бъдат утвърдени от турската страна.

Източник: БТА