Русия готова за нови разговори със САЩ за избягване на въздушни инциденти в Сирия
Русия готова за нови разговори със САЩ за избягване на въздушни инциденти в Сирия / ThinkStock/Getty Images

Русия уведоми САЩ, че е готова да поднови обсъжданията на ниво армии за избягване на инциденти между самолетите на двете страни при водените от тях паралелни кампании на въздушни удари в Сирия. Това заяви в Италия пожелал анонимност американски официален източник, цитиран от Ройтерс.

В рамките на своята европейска обиколка американският министър на отбраната Аштън Картър заяви по-рано в Испания, че е спешно необходимо да се възобновят преговорите по въпроса и осъди "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване от Русия на турското въздушно пространство.

Няколко часа по-късно американски официален източник каза пред репортери във военновъздушната база на НАТО в Сигонела на остров Сицилия, че Москва е дала да се разбере, че е готова да поднови разговорите, но няма определена дата.

ТАСС цитира по-рано изказване на руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, че руската армия по принцип е съгласна с предложенията на САЩ за координиране на военните полети.

Министърът обаче посочи, че все още има различия и че потенциалът за сътрудничество е "доста по-широк" от предложения от Вашингтон. Антонов каза също, че Русия е направила свои предложения, но не уточни какви са те.

"За наше съжаление американците засега казват, че нашето сътрудничество трябва да се ограничи до технически въпроси, засягащи нашите пилоти при изпълняваните от тях мисии", каза Антонов. "Американците ни предоставиха документ, по който работим. Генералният щаб по принцип подкрепя документа", допълни той.

Антонов заяви още, че двете страни ще проведат втора видеоконференция по темата в "близките дни". "Но би било по-добре, ако нашите (американски) колеги дойдат при нас в министерството на отбраната, за да можем да обсъдим лице в лице проблемите пред нас", посочи той.

Американското предложение включва основни правила за сигурност, като спазване на безопасна дистанция между американските и руските самолети и използване на общи радио честоти за сигнали за бедствие, казаха официални източници. Те допълват, че правилата биха били сходни с тези в гражданското въздухоплаване.

Източник: БТА