Интензивни руски въздушни удари бяха извършени в сирийската провинция Хама и в райони в съседната провинция Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, който следи развитието на конфликта, предаде Ройтерс.

Днешните въздушни удари в Западна Сирия бяха придружени от сухопътна операция срещу най-малко четири позиции на бунтовниците, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Сирийските правителствени сили се готвят за сухопътна офанзива

Сухопътните нападения били извършени от "силите на режима", както неправителствената организация нарича сирийската армия и съюзническите й местни и чуждестранни милиции.

Руските удари са разрушили основния оръжеен склад на обучена от САЩ бунтовническа групировка в Сирия, заяви нейният командир, цитиран от Ройтерс.

Руските самолети ударили обучена от ЦРУ бунтовническа групировка

Групировката "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар, миналата седмица също бяха подложени на руски въздушни удари.

Русия, съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, започна въздушна операция в Сирия миналата седмица. Тя твърди, че ударите й са насочени срещу мишени на "Ислямска държава", но бойци на място и западните страни настояват, че руската кампания е съсредоточена срещу други бунтовнически групировки и има за цел да подкрепи режима на Асад.

И руски бойни кораби атакуват "Ислямска държава" в Сирия

Днешните руски удари са били насочени към градовете Кафр Зита, Кафр Набудах, Ал Саяд и селото Ал Латаминах в провинция Хама, както и към градовете Кан Шайкун и Алхбит в Идлиб. По-голямата част от провинция Идлиб е в ръцете на бунтовнически съюз, в който влизат сирийското крило на Ал Кайда - Фронт Ан Нусра, и други ислямистки фракции. Той оказва силен натиск върху сирийската армия, посочва Ройтерс.

Руската авиация нанесла удари по 12 обекта на Ислямска държава в Сирия

Центърът за наблюдение на човешките права, който разчита на източници на терен, съобщи, че е имало също тежък обстрел с ракети земя-земя в района.

Източник: БТА