Росица Йонкова: Ще се боря  да се чува гласът на работещите хора
Росица Йонкова: Ще се боря да се чува гласът на работещите хора / БСП - Габрово

"Ще се боря  да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот", коментира Росица Йонкова. Тя е експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ - Алтернатива за Габрово”, които са номер 2 в интегралната бюлетина.

Какви са проблемите на хората на наемния труд?

На днешната дата през 2008 г. по решение на конгреса на Международната конфедерация на профсъюзите, 7 октомври е обявен за Световен ден "За достоен труд". Този ден обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност. В България се отбелязва от КНСБ с различни инициативи през годините.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово в контактите ми с хората на наемния труд имам възможността да следя как се развиват взаимоотношенията между бизнеса и наемния работник, какви са проблемите на работниците и служителите и нарушенията в трудовото законодателство в Габрово и региона.

Най-честите нарушения на трудовото законодателство са свързани с прекратяване на трудовия договор, изплащане на обезщетенията, защитата на работника при уволнение, ползването на отпуски. Това се случва там, където няма изградени синдикални организации.

Не малко са случаите на злоупотреба с договорите със срок за изпитване. Така само за няколко месеца, а понякога и за дни се наемат лицата, използва се трудът им и работодателят най-лесно ги освобождава. Единични са случаите такъв договор да прерастне в постоянен.

Реалността показва, че не са редки случаите на упражняване на трудова дейност от работниците без договор и връчена длъжностна характеристика. Преназначават се хора на друга длъжност в същото предприятие - от договор за неопределено време на срочен договор и/или на трудов с изпитателен срок и после следва освобождаване на работника/служителя.

Съществен проблем на национално ниво и с особена тежест в Габровска област е свързан със завръщането на работното място и въобще реализацията на пазара на труда на младите жени до 35 годишна възраст с малки деца и като цяло със съвместяване на трудовия и семейния живот.

Проблем също така се явява порочната практика за непрестанно установяване на сумирано работно време, като често се допуска нарушение на междудневна и междуседмична почивка и некоректно отчитане и заплащане на извънредния труд.

Основен проблем за хората на наемния труд си остават ниската работна заплата и липсата на справедлива оценка за труда им. Вярно е производителността на труда в е два пъти по-ниска от тази в повечето страни в Европа, но не бива да се забравя и факта, заплащането е четирикратно по-ниско. Това демотивира особено младите. Ако не се реши проблемът те ще продължат да бягат от Габрово и от България и в един момент няма да има на кого да се дадат по-високите заплати. Кой тогава ще дойде да инвестира в Габрово?

Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

Първо искам да благодаря на БСП за предложението да се включа в гражданската квота на листата им за общински съветници. За мен е голяма отговорност и задължение да се представя подобаващо и да покажа, че с професионализъм може да се работи за добри каузи и идеи, а оттам да се постигнат добри резултати.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово имам възможността да помагам на хората на наемния труд. През годините ежедневно се сблъсквам и се боря с проблемите на работниците - ниски заплати, лоши условия на труд, нарушения на трудовите права, проблеми на младите майки, на младежите и на пенсионерите. Като общински съветник ще се боря да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот, за да може нашите деца да останат да учат, работят и се развиват в по-добро Габрово.

Какви са идеите Ви за развитие на местната власт?

Според мен, за постигане на конкретни резултати в община Габрово е необходима ясна политика в областта на устойчивата заетост и повишаването на доходите, в това число за привличане на чуждестранни и български инвеститори, подкрепа за малкия и средния бизнес и повишаване на доходите. Нужно е предприемане на по-решителни мерки за борба със сивата икономика за осигуряване на благоприятен бизнес климат за лоялните инвеститори и повишаване на сигурността на работните места. Трябва да се правят крачки за подписване на общински колективни трудови договори в областта на социалните дейности и културата. Трябва да се развие колективното договаряне в образованието и здравеопазването и като цяло да се създадат условия за ускоряване на социалния диалог на местно ниво. Необходима е ясна политика за борба с бедността и създаване на условия за социално включване чрез повишаване качеството на социалните услуги и подобряване условията на труд и доходите на работещите в сферата на социалните услуги. В областта на здравеопазването – разширяване достъпа до системата и получаването на качествени здравни услуги. В областта на образованието - спомагане за кариерно развитие на учителя чрез организиране на специализирани курсове, изнесени практики, обмяна на опит и др., създаване на тристранен съвет по образование, създаване на училище за родители – като превенция на проявите на агресия от страна на учениците и родителите спрямо учителите.

Това са предизвикателства, които с мотивирана отговорност и експертност могат да станат реалност и Габрово да се превърне в по-привлекателно място за живот, защото алтернатива винаги има!