Нов инцидент с турски изтребители по границата със Сирия
Нов инцидент с турски изтребители по границата със Сирия / ThinkStock/Getty Images

Генералният щаб на турската армия съобщи за нов инцидент с преследване на турски самолети по границата със Сирия. По негови данни сирийските радари са засекли и проследили 8 турски изтребителя F-16.

Инцидентът е станал днес, когато „осем изтребителя F-16 на ВВС на Турция са извършвали патрулиране на границата със Сирия”. „Намиращите се в Сирия системи на ПВО взеха нашите самолети като цели върху радарите в продължение на минута и половина”, гласи съобщението на Генщаба.

Подобно произшествие имаше и в понеделник. Тогава турски самолети бяха преследвани от неразпознат МиГ-29, чийто радар ги е държал на мушка 4 минути и 30 секунди, а също от сирийските системи за ПВО, които са следели изтребителите 4 минути и 15 секунди.

Турската авиация активно патрулира граничната зона, за да следи обстановката заради продължаващите военни действия в Сирия и придвижването на хора на терористичната групировка „Ислямска държава”. Полетите на изтребителите попадат в радиуса на действие на сирийската ПВО система.

Източник: БГНЕС