Комисията по досиетата оповестява проверките за кандидат-кметовете след седмица
Комисията по досиетата оповестява проверките за кандидат-кметовете след седмица / снимка: БГНЕС

В края на другата седмица комисията по досиетата ще излезе публично с информацията за извършената проверка на всички регистрирани кандидати за общински съветници и кметове по всички общини в цялата страна. Това обеща пред депутатите от две парламентарни комисии днес председателят й Евтим Костадинов.

Костадинов говори днес и за това как върви предаването на архивите на Служба „Военна информация”. През месец май военният министър Николай Ненчев подписа заповед за предоставянето на архива на военното разузнаване на комисията. Преди това вървеше полемика около предаването на този архив. Комисията се оплакваше, че военното разузнаване не й е предало около 33 000 архивни единици, а покрай спора бе сменен и директорът на военна информация Веселин Иванов.

Днес пред депутатите от вътрешна комисия и тази за контрол на службите, Евтим Костадинов заяви, че за първите два месеца на тази година са предадени 861 архивни единици, а от май месец досега са предадени в комисията общо 10 831 архивни единици.

На 49 от тях Служба „Военна информация” е предоставила мотивирани предложения пред комисията и според председателя й в по-голямата си част комисията ги е уважила. Така той пресметна, че за грубо казано 10 782 архивни единици няма отговор защо не са били предавани и се забавяло тяхното предаване до момента.

Според закона не се разкриват и публично оповестяват документи, чието разкриване или публично оповестяване би увредило интересите на България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице. За да не бъде разкрит или публично оповестен такъв документ, съответната служба за сигурност внася мотивирано предложение в комисията.

Костадинов пресметна още, че в процес на подготовка и на предаване стоят още 22 169 архивни единици. Той се оплака пред депутатите, че „не се кара подред предаването на архива”. В общ вид работата е тръгнала, стараем се да наберем темпо с разчет да спазим този срок, с който се договорихме, а с министъра на отбраната да приключим по предаването и приемането на този архив, каза още Костадинов.

Източник: БГНЕС