Кандидат за кмет на район „Приморски”: Ремонтът на централната входна артерия на „Виница“ ще приключи през декември
Кандидат за кмет на район „Приморски”: Ремонтът на централната входна артерия на „Виница“ ще приключи през декември / пресцентър

Хоризонтът за приключване на ремонтните работи на централната входна артерия на „Виница“ е 1 декември, заяви кандидатът за районен кмет на варненския квартал „Виница” Петя Проданова.

„Ремонтът стартира на 30 септември. Предвижда се подмяна на подземни комуникации, цялостно асфалтиране, пътна маркировка, поставяне на бордюри, изграждане на прилежащи тротоари и реновиране на осветлението”, каза Проданова по време на среща с жители на квартала. И допълни, че в най – близко време ще започне и реновирането на по – малките и вътрешни улици в квартала. Проданова и кандидатите за общински съветници Калин Калевски, Мартин Байчев, Борислав Нанков и Стоян Попов се срещнаха с жители на варненския квартал „Виница”. По време на срещата, чието мото бе „Лице в лице”, бяха обсъдеди проектите, реализирани в квартала, както и промените, които предстоят.

Проданова изтъкна видимите резултати, допринесли за подобряването на битовите и социални условия за живот във „Виница” . В квартала бе изградена и въведена в експлоатация канализация, което доведе до промени в  системата на подаване на водата, а с това намаляха и авариите по мрежата.

„Обследвани и почистени бяха отводнителните и охранителни канали и дерета. Въведен бе в експлоатация гробищен парк „Север 2”. Ускори се процесът по изплащане на  обезщетения на бившите собственици за имоти по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи”, отчете Проданова.  И добави, че важен акцент в работата  на администрацията, предвид все по-младото население на квартала, е било  подобряването на условията в местните детска градина и училище.

„ЦДГ № 24 „Иглика“ беше разширена с помещения за 2 нови групи, физкултурен салон и хранителен комплекс. Към нея с финансиране, осигурено от общината, ще бъде изградена специална дренажна система.В   ОУ „Панайот Волов” са разкрити целодневни групи за предучилищно образование, като има и условия за сън, а преустроените класни стаи и фоайето на училището внасят допълнителен уют. Новосъздадената „Зелена класна стая“ предлага оригинални учебни форми, които се радват на интерес. С грижа за безопасността на учениците не само бяха ремонтирани прилежащите към училището тротоари, но и се изградиха специални повдигнати пешеходни пътеки пред двата входа.Ремонтирана беше детската площадка на ул. „Черно море“, обобщи Проданова.

Кандидатът за районен кмет  Петя Проданова и кандидатите за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ Калин Калевски, Мартин Байчев,Борислав Нанков и Стоян Попов, бяха категорични, че постигнатите видими резултати, особено през последните две години, не са малко, но започнатото трябва да продължи.

Виничани вече с нетърпение очакват да бъде въведена в експлоатация новата административна сграда, която както ги увери Петя Проданова, ще осигури по-добри условия за обслужване на гражданите.”Тук ще има приемна на полицията. Предвиден е нов, просторен и модерен, осигуряващ всички потребности, пенсионерски клуб. Ще се създадат условия за разкриване и на допълнителни услуги за местното население – местни данъци, кадастър, социални услуги”, увери хората Проданова.

По време на срещата с граждани стана ясно, че е подготвен проект за изграждане на канализация на селищно образувание „Виница  - Север”. Проектът е получил финансиране от ПУДООС и към момента тече процедура по избор на изпълнител.

Специално внимание относно визията на квартала през следващия мандат се отделя и на създаването на специални зони за релакс, спорт и развлечения.  В момента текат дейности по благоустрояване на обществената градинка в центъра на кв. „Виница“. Вече има изготвен проект за игрище за минифутбол. Предстои изграждане на  комплексно спортно съоръжение.