Бургас първенец по реинтеграция на жертви на трафик
Бургас първенец по реинтеграция на жертви на трафик / netinfo

Бургас е първенец с напълно реинтегрирани хора, които са станали жертви на трафик. Това каза в Бургас вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.
Тя пристигна в града за подписването на договор с Община Бургас, която предоставя безвъзмездно две помещения за Центрове на жертвите на подобни престъпления. Заместник министър-председателят уточни, че въпросните Центрове на изключително високо ниво, имат необходимите удобства и в тях се работи по специална програма за сигурност на пострадалите за пълното им възстановяване и връщане в обществото.
Кунева обяви и данни, според които от началото на годината седем души са осъдени ефективно в Бургас за трафик с хора, 5-ма са в затвора за организиране на канал за секс робини. Стряскащите данни обаче са, че за година в Бургаско има с близо 10 души повече жертви на трафик или 61 човека.
С финансовата подкрепа на Швейцарското правителство стартират процедури по изграждане на центрове за пострадали, оказване на социални услуги и информационни кампании по този сериозен проблем. По думите на г-жа Кунева, това е и една от препоръките към България.