САЩ са изправени пред зрелищно нарастване на кандидат-джихадистите
САЩ са изправени пред зрелищно нарастване на кандидат-джихадистите / Thinkstock/Getty Images

САЩ съобщиха, че са изправени пред "зрелищно" нарастване на броя на кандидат-джихадистите на своя територия, като средната им възраст е все по-ниска, а делът на жени сред тях се увеличава, предаде Франс прес.

Информацията бе обявена от трима от основните шефове в борбата с тероризма на изслушване от комисия на Конгреса.

30 000 чужденци се влели в редиците на „Ислямска държава

Идентифицирането на хората, които са привлечени от тезите на групировката "Ислямска държава" в интернет, е "предизвикателство, сравнимо с търсене на игла в копа сено с големината на страната", заяви директорът на ФБР Джеймс Коми.

"Изглежда поддаващите се на посланията в социалните мрежи са все по-млади, с повече момичета, тоест жени на възраст под 18 години", добави той.

"Ислямска държава" обучава терористи за удари в Европа

"През лятото проследихме десетки лица на цялата територия на САЩ в денонощен режим и осуетихме плановете на много от тях", отбеляза шефът на ФБР.

"Числеността на тази група е нараснала зрелищно през последните 18 месеца", заяви Никълъс Расмусен, ръководител на Националния център за борба с тероризма.

От не повече от два или три през 2009 г., случаите с кандидат-джихадисти са се увеличили до дузина през миналата година, а броят им вече се е удвоил през 2015 г., като тя още не е завършила, отбеляза той.

"Групировката "Ислямска държава" е вляла нова енергия в израсналите на наша земя екстремисти", добави Расмусен, който се яви пред парламентарната комисия заедно с Коми и министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън.

Източник: БТА