В Монтана отбелязват Европейският ден на здравословното хранене
В Монтана отбелязват Европейският ден на здравословното хранене / Дарик Враца - архив

За втора поредна година в Монтана ще се отбележи Европейският ден на здравословното хранене. Организатор на събитието е Център Европа Директно - Враца в партньорство с Младежкия дом и кулинарно училище „Amuse Bouche" - София.
Под мотото „Плодчето хапни, чайче с мед пийни и за другарчето си помисли!" на 11 октомври от 11.00 часа в Младежкия дом възпитаници на различни училища в града ще се включат в кулинарна надпревара. Предварително сформираните отбори заедно ще приготвят здравословно меню и ще го консумират.

Предвидени са и открит урок „Здравословно хранене" и забавна викторина с въпроси за полезни продукти и хранителни навици. Тъй като здравословнотот хранене трябва да е съпроводено с движение, за да даде пълноценен ефект за организма, в хепътинга са включени спортни игри, танци с формация DANCE MACHINE CREW и демонстрация на Клуба по източно бойно изкуство Винг тчун.

Неделното събитие е подчинено на целта децата от малки да бъдат запознати с полезни храни, здравословното хранене и изграждане на здравословни хранителни навици. Това е приоритет и в националната ни политиката, свързана с опазване на общественото здраве. Храненето е един от съществените фактори за намаляване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и други социално значими болести. Както нездравословния модел на хранене, така и ниската физическа активност допринасят за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми.

Свръхтеглото и затлъстяването са с голяма честота при децата и юношите в България. България е пета в Европа по брой на деца в тази категория, стана ясно от проучване на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст до 5 години в 32 държави на континента. Данни от проведено национално представително проучване при ученици на възраст 6-19 год. през периода 2010-2011 год. показват, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване - 12,7%.