Няма да имаме проблеми с охраната на родното небе, увери Ненчев
Няма да имаме проблеми с охраната на родното небе, увери Ненчев / netinfo
Няма да имаме проблеми с охраната на родното небе, увери Ненчев
82164
Няма да имаме проблеми с охраната на родното небе, увери Ненчев
  • Няма да имаме проблеми с охраната на родното небе, увери Ненчев

Военният министър Николай Ненчев увери,че няма да имаме проблеми с охраната на въздушното ни пространство. По време на парламентарния контрол той обясни, че от началото от неговия мандат е направено немалко в сферата.

„Няма да имаме проблеми в близко време с охраната на въздушното си пространство, тоест този въпрос не стои на дневен ред", каза министър Ненчев.

Той допълни, че активно се работи по възможността за съвместно изпълнение на задачите по контрол на охраната на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната инициира промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които създават възможност за усилване на въздушната охрана със съюзнически сили, но само при необходимост, обърна внимание Ненчев.

Това на практика означава българските ВВС да осъществяват задачите по охрана на въздушното ни пространство съвместно със свои колеги от други страни членки на Евросъюза. Съвместната охрана е част от мерките, залегнали в плана за готовност за действие, приет на срещата на високо равнище в Уелс от всички съюзници в НАТО, напомни министърът. Той изтъкна, че България е единствената страна от източния фланг на Алианса, която все още не е направила законодателна промяна, разрешаваща съвместната охрана на въздушното ни пространство.

В момента тече процедура по обществено обсъждане на законопроекта и той е достъпен на интернет страницата на Министерството на отбраната.