За първи път короните на едни от най-изявените български владетели ще бъдат изложени в Националния исторически музей. След репортаж на Нова телевизия за изчезналите светини бяха дарени килограм и половина злато и скъпоценности за изработката на копията. Печалната историческа съдба на страната ни е довела дотам, че всичките корони на българските владетели попадат в чужди ръце и никога не се връщат у нас.

"Короната на първото българско царство е била взета от византийците, а короната, подарена от папа Инокентий на цар Калоян, която са носели всички владетели до Иван Шишман, е попаднала в турски ръце през 1395 г. и вероятно е унищожена", обясни проф. Божидар Димитров.

Така се ражда идеята да бъдат изработени две копия на корони. Само няколко седмици след излъчването на репортажа н Нова се намериха добри хора, които дариха нужното количество скъпоценности. Килограм и половина бисери, рубини, изумруди и злато ще красят мъжката и женската корони.

Копията ще бъдат готови до месец. Процесът на изработката им обаче остава скрит за телевизионната камера. За първи път след толкова много години ще можем да зърнем истински царски корони в Националния исторически музей.