ТД Осогово заведе туристи до Лешнишкия водопад и Самуиловата крепост
ТД Осогово заведе туристи до Лешнишкия водопад и Самуиловата крепост / netinfo

Група туристи от ТД"Ососово"- Кюстендил посети Рупите, храма на Ванга, град Петрич, хижа Беласица, Лешнишки водопад, Конгуро и Самуиловата крепост. Метеорологичните условия не позволиха изкачването на връх Радомир (2029 м.н.в.), известен сред местните и със старото си име Калабак.
"Първото място, на което се спряхме бе Рупите. В резултат от изригване на вулкан, в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Храмът „Света Петка Българска" приютява стотици миряни всеки ден, които искат да се поклонят пред Ванга и да запалят свещи в църквата.
Продължихме към следващата дестинация от нашата екскурзия -хижа Беласица и Лешнишкия водопад, който е с височина близо 7 метра.

След кратка фотосесия потеглихме към хижа Конгуро, където бе и нашата нощувка. Пътят до нея минава през вековна кестенова гора. Голяма част от групата се възползва от възможността да събере кестени, които бяха в изобилие.
След цяла нощ проливен дъжд, групата реши, че изкачването на връх Радомир е неразумно и се отправихме към Самуиловата крепост. Красивият парк край река р. Струмешница е и входа към крепостта. В далечината се виждат величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. На какво чудно място сме само - ако хванете картата на България, се намираме в нейния долен ляв ъгъл. На пет километра от нас е македонската граница. Но на толкова е и гръцката, която върви по билото на Беласица", сподели Силвия Михова-секретар на ТД „Осогово" гр. Кюстендил.