Лекари искат поскъпване на Гражданска отговорност
Лекари искат поскъпване на Гражданска отговорност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вноската по застраховка „Гражданска отговорност" да се увеличи и от въпросния фонд да се плаща на болниците, които лекуват ранени при пътнотранспортни произшествия.

Това поискаха от Дружеството по анестезиология и интензивно лечение, откъдето са категорични, че Здравната каса не трябва да плаща за лечението на пострадалите при катастрофи, тъй като в случая не става дума за заболяване. От дружеството представиха статистика, според която броят на тежко пострадалите от катастрофи расте с около десет процента с всяка изминала година. Проблемът според лекарите е в това, че обикновено здравната каса заплащала едва 10 на сто от средствата, необходими за лечението на тежките травми при пострадалите от катастрофи, като по този начин непрекъснато се трупали дългове от страна на лечебните заведения.

Травмата, причинена от пътнотранспортно произшествие, не е болест, а увреда, заради което здравната каса не е длъжна да плаща за нея, смята директорът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров.

„Тоест източникът трябва да бъде съвсем различен, защото с нищо не са виновни редовните данъкоплатци, за да плащат със своите осигуровки през здравната каса лечението на пациенти, които са увредени, те не са болни. Те са болни след увредата. Нашето мнение е, че тъй като не се касае за болестен процес, не бива тези огромни пари да се изсипват от нашите вноски в нашата здрвноосигурителна каса", каза той.

Нужен е допълнителен фонд, в който да се набират средства за лечение на пострадалите от катастрофи и този фонд може да формира през застраховка „Гражданска отговорност," каквато всяка година водачите на моторни превозни средства плащат, допълва проф. Милан Миланов, който завежда Централната реанимация в „Пирогов".

„Предложението е много просто. Сега има „Гражданска отговорност", която всички плащаме и парите отиват за ремонт на коли, но не и за ремонт на хората", каза той и допълни: „Може би да се вдигне вноската „Гражданска отговорност", през нея да се създаде фонд и през него болниците да получават съответните суми по сметка, която се предоставя на застрахователите".

Според статистика, представена от пет от най-големите болници в България - ВМА, „Пирогов", пловдивската, бургаската и плевенската, тежко пострадалите при катастрофи се увеличават с по 10 на сто на година, а разходите, които покрива здравната каса за лечението им са малко повече от 10 на сто от истинската стойност на лечението. Това била и основната причина лечебните заведения да трупат дългове, смятат анестезиолозите. По тяхна преценка, дори само с 10 лв. да се увеличи застраховка „Гражданска отговорност," това щяло да осигури 30 млн. лв. на година, които да решат проблемите.