Саудитска Арабия осъди британец на 350 удара с камшик заради домашно вино
Саудитска Арабия осъди британец на 350 удара с камшик заради домашно вино / ThinkStock/Getty Images

Великобритания поиска да бъде освободен възрастен британец, заплашен от 350 удара с камшик, след като е бил хванат с домашно вино в Саудитска Арабия. Семейството му заяви, че присъдата може да го убие, предаде Ройтерс.

Карл Андре, 74-годишен, влязъл в затвора през август 2014 г. за срок от една година, но продължава да е там в очакване на още едно наказание за това, че е нарушил строгите саудитски закони, забраняващи алкохола.

700 удара с камшик за "неморално" парти

"Имаше две присъди. Едната, лишаване от свобода, изтече през август, а другата са ударите", каза пред радио Би Би Си синът на Карл, Саймън Андре. "Нямаме никаква представа как ще се развият нещата. Не критикувам Саудитска Арабия, защото такива са й законите, това си е техният начин на живот. Баща ми си излежа присъдата, съжалява за случилото се, просто иска да се прибере у дома".

Саймън Андре заяви, че баща му, който е работил за петролни компании в Саудитска Арабия в продължение на около 25 години, не е в добро здравословно състояние, три пъти е боледувал от рак и има астма.

Саудитският крал помилва изнасилена жена, осъдена на затвор и бичуване

"Той е възрастен и слаб и се опасявам, че тази присъда с ударите е потенциална смъртна присъда за него", каза синът.

Британското министерство на външните работи заяви, че полага усилия за освобождаването му.

Източник: БТА