Родители кандидатстват отново за детски добавки догодина
Родители кандидатстват отново за детски добавки догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родители кандидатстват отново за детски добавки догодина
82228
Родители кандидатстват отново за детски добавки догодина
  • Родители кандидатстват отново за детски добавки догодина

От 1-ви януари догодина всички родители, които получават детски добавки, ще кандидатстват отново за този вид помощ, заради променените изисквания, на които трябва да отговарят семействата. Те ще трябва да подават и нов образец на заявлението за кандидатстване, който все още не е подготвен, става ясно от съобщение на Агенцията за социално подпомагане.

Промените ще засегнат семействата на над 800 хиляди деца, които към момента имат право на месечните помощи от 35 лева за първо и 50 лева за второ дете. От Агенцията увериха, че вече се прави анализ и се създава нужната организация за нормалното приемане на заявленията в дирекциите "Социално подпомагане" от Нова година.

От следващата година в сила влиза новият модел за отпускане на детски добавки. Той предвижда размерът на помощта да зависи от броя деца в семейството, а не от поредността им. Така семейство с едно дете ще получава по 35 лева месечно, а най-голямото подпомагане ще стига до родителите на три деца - 120 лева. За да имат право на детски, след Нова година семействата ще трябва да кандидатстват отново и да докажат следното: че доходът на член от домакинството не надвишава определения в държавния бюджет доход, който за 2015-та година е 350 лева, че детето посещава редовно детско заведение или училище, че има направени всички задължителни имунизации, че живее постоянно в страната, както и че не е настанено извън семейството. Ако родителите нямат брак, но живеят на един адрес, те се считат за едно домакинство, и се вземат предвид доходите на двамата.

От АСП обясниха, че законодателят не е предвидил преходен период по отношение на сроковете за подаване на новите заявления, така че да няма прекъсване на изплащането на детските. В момента обаче се прави анализ на приеманите в предишни години молби, за да се създаде нужната организация в отделните населени места и новото приемане на заявления да се извършва по график. След утвърждаването на графика, той ще бъде разпространен чрез медиите и поставен в дирекциите " Социално подпомагане".