Учени установиха каква е била телесната температура на динозаврите
Учени установиха каква е била телесната температура на динозаврите / ThinkStock/Getty Images

Учени "премериха" температурата на динозаври на близо 80 милиона години, като изследваха по химичен път черупките на фосилизираните им яйца, предаде Франс прес.

Екип под ръководството на Робърт Ийгъл от Калифорнийския университет в Лос Анджелис използвал нова технология за химичен анализ на фосилизирани черупки. Съставът им зависи от температурата при оформянето им, т.е. от температурата в корема на майката.

Два редки изотопа на калциевия карбонат - съставка с ключово значение в яйчената черупка, са "склонни" да се групират заедно, ако температурата е ниска, и да се отдалечат един от друг в случай, че температурата е висока. Става въпрос за кислород 18 и въглерод 13.

"Новата технология ни позволява да определим телесната температура на динозавъра от женски пол в момента на овулацията му", поясни съавторката на изследването Арадна Трипати. В комюнике на университета се отбелязва, че е направено първото директно измерване на телесната температура на два вида динозаври.

Изследването обхванало зауроподи с дълъг врат, чиито фосилизирани яйца са открити в Аржентина, и овираптори от Монголия - най-близките до днешните птици динозаври. Резултатите показали, че телесната температура на зауроподите е била около 38 градуса Целзий, а тази на овирапторите - малко под 32 градуса Целзий. Следователно отделните видове динозаври са имали различна телесна температура.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА