Единственият печеливш от анархията в Либия
Единственият печеливш от анархията в Либия / ThinkStock/Getty Images

Либия затъва в хаос и анархия, а ползи от това извлича единствено "Ислямска държава", твърди Райнер Херман в коментара си.

Провалиха се надеждите, че враждуващите в Либия лагери биха могли да бъдат обединени в едно правителство на националното единство. Това стана ясно, след като правителството в Тобрук, подкрепяно от Запада и от неговите арабски съюзници, отхвърли споразумението, постигнато с посредничеството на специалния пратеник на ООН.

Нямаше да е чак толкова лошо, ако всичко това водеше единствено до ускореното разпадане на Либия на две сфери на влияние - едната под управлението на прозападното правителство в Тобрук, а другата под контрола на ислямисткото правителство в Триполи.

Само че от затъването на Либия в анархия ползи извлича единствено „Ислямска държава". Терористичната организация вече контролира пристанищния град Сирт, откъдето продължава опитите си да завладее либийските петролни съоръжения.

Ислямистите се възползват от безправието и с целенасочени атентати успяват да подчинят стратегически важни населени места. Но дори и този факт не съумява да вразуми двете враждуващи либийски правителства. За държавите, които със загриженост обсъждат бъдещето на Либия, остава горчивото прозрение, че вече не са в състояние да повлияят върху събитията в тази разпадаща се страна.

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"