Световните лидери в шок след серията от кървави атентати в Париж
Световните лидери в шок след серията от кървави атентати в Париж / снимка: БГНЕС

Членовете на двете камари на американския Конгрес, техните лидери и председателите на комисии изказват съболезнованията си за жертвите на атентатите в Париж и призовават да се окаже помощ на Франция, както и да се намери начин да се противодейства на подобни атаки в бъдеще.

Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че „тези нападения са срещу цялото човечеството и универсалните ценности, които всички ние споделяме”. Те са отблъскващ опит за терор на невинни цивилни и ние ще направим всичко необходимо за изправяне на виновниците пред правосъдието, каза Обама, цитиран от АП.

Барак Обама обеща да работи с Франция, за да бъдат изправени виновните пред правосъдието, предава АФП. „Когато и да се случат тези атаки, ние винаги ще можем да разчитаме на французите да бъдат с нас. Те се оказаха изключителен партньор в контратероризма. И ние възнамеряваме да бъдем заедно с тях по същия начин”, каза Обама в кратка реч, разпространена от Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че посолството на САЩ в Париж е готово да окаже помощ на френското правителство.

ВСИЧКО ЗА АТАКИТЕ: ТЕРОР В ПАРИЖ

Председателят на комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите, републиканецът Мак Торнбери заяви, че на стратегията на терористите да атакуват незащитени цели, да всяват ужас и хаос и да използват страха за по-нататъшна радикализация и привличане на нови привърженици, трябва да се намери начин да се противостои ефективно.

Много членове на двете камари изразиха лично своите съболезнования и съчувствие на френския народ.

Русия ще сътрудничи на Франция в разследването на парижките атентати

Руският президент Владимир Путин изказа дълбоки съболезнования след серията терористични атаки в Париж и изрази солидарност с президента на Франция Франсоа Оланд и с целия френски народ, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Русия решително осъжда тези безчовечни убийства и е готова да окаже всякаква помощ в разследването на терористичните престъпления”, каза Песков.

Германия ще води битка с тероризма редом с Франция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е „дълбоко потресена от новините и кадрите, които идват от Париж”, предаде ДПА. Тя изрази дълбокото си съчувствие към жертвите, техните близки и всички парижани. „Мислите ни са с жертвите на терористичната атака”, се казва в декларация на Меркел, цитирана от АП.

Дейвид Камерън: Британците са единни с французите

Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън. „Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа премиерът на своята страница в Twitter. Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем”, каза той.

Световните лидери в шок след серията от кървави атентати в Париж
netinfo

Всички ние сме Франция, заяви испанският премиер Мариано Рахой

Испания също се присъедини към страните, които изразиха пълната си солидарност с Франция. Премиерът Мариано Рахой се обади по телефона на френския си колега Манюел Валс. Той е заявил пълна подкрепа от страна на испанското правителство и силите на реда в борбата с терористичното варварство.

Солидарност и съчувствие са изразили и основните политически лидери в Испания. През 2004 г. страната също пострада тежко от терористични атаки. Тогава атентати във влакове, пристигащи в Мадрид на гара Аточа, убиха 191 души.

Белгия също изказа съболезнования и осъди атентатите в Париж. Премиерът Шарл Мишел заяви, че страната му стои до Франция и я подкрепя. Белгия усили контрола си по границата с Франция във връзка с атентатите. Премиерът призова белгийците да не изпадат в примката на страха, а да са мобилизирани и да проявяват бдителност.

Папа Франциск осъди атентатите в Париж и ги нарече нечовешки и неоправдани

Папа Франциск осъди вчерашните убийства в Париж и ги нарече нечовешки и неоправдани деяния, които са го потресли и наскърбили, предаде Ройтерс.

„Няма оправдание за тези неща”, каза папата с мрачен глас в изявление по телефона за италианската католическа телевизия. „Това е нечовешко”, продължи светият отец и каза, че се моли за жертвите, за техните семейства и за целия френски народ.

Ватикана изрази потреса си от извършените снощи в Париж атентати - „атака срещу мира на цялото човечество” - и призова за решителна и солидарна реакция, предаде АФП.

„Потресени сме от тази нова проява на безумно терористично насилие и омраза, които осъждаме по най-категоричен начин с папата и всички, които милеят за мира”, посочи в комюнике говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди.

„Това е атака срещу мира на цялото човечество, която изисква решителна и солидарна реакция от всички нас, за да се противопоставим на разпространението на убийствената омраза под всичките й форми”, се добавя в комюникето, което завършва с думите: „Молим се за жертвите и ранените и за целия френския народ”.

Франсоа Оланд: Франция ще бъде безмилостна към нападателите

Засилени мерки за сигурност предприе и Аржентина. Тя засили охраната на летищата и на посолството на Франция в Буенос Айрес.

Аржентинският президент Кристина де Киршнер също осъди терористичните атаки в Париж. „Необходими са глобални действия срещу тероризма, защото ако не ги предприемем, никъде няма да се чувстваме сигурни”, написа Де Киршнер в Twitter. Бразилският президент Дилма Русеф заяви, че е шокирана от бруталните терористични нападения.

Световните лидери в шок след серията от кървави атентати в Париж
netinfo

Канада също изрази солидарността си с Франция и заяви, че ще работи с международната общност, за да се предотвратяват такива безсмислени и жестоки действия, каза премиерът Жюстен Трюдо.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че родината на свободата е нападната от терористи, решени да ударят и унищожат свободата не само във Франция, но и в света, предаде ДПА.

Президентът на Китай Си Цзинпин изпрати на Франсоа Оланд съболезнователна телеграма за жертвите от атентатите в Париж, предаде ТАСС. „В това скръбно за френския народ време, от името на правителството на Китай и на китайския народ, както и от мое име, осъждам тези безчовечни атаки и изразявам съболезнования на близките на загиналите и съчувствие към пострадалите. Китай е готов заедно с Франция и международната общност да засили сътрудничеството в борбата с тероризма”, се казва в посланието на Си Цзинпин.

Саудитският министър на външните работи Абдел ал Джубеир осъди атентатите, при които в Париж загинаха най-малко 120 души, и ги определи като посегателство срещу етика, морал и религия.

Искам да изразя нашите съболезнования на френското правителство и народ за отвратителните терористични атаки вчера, които са посегателство срещу всяка етика, морал и религия, заяви министърът във Виена преди международната среща за Сирия.

Скръб след кървавите атаки в Париж

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди терористичните атаки в Париж и изрази съболезнования на семействата на жертвите, предаде ТАСС. Съветът за сигурност на ООН също осъди варварските и подли терористични нападения и настоя виновниците да бъдат изправени пред правосъдието.

Афганистанският президент Ашраф Гани, увери в писмо френския си колега Франсоа Оланд, че Афганистан споделя скръбта на близките на убитите и ранените при атаките в Париж. „Тези безмилостни убийства показват, че терористите не знаят граници”,  казва Гани по повод атаките.

В съболезнователното писмо до Оланд Гани изтъква, че Афганистан повече от която и да е друга страна отдавна е жертва на тероризма и разбира скръбта и болката на френския народ.

Своята готовност за подкрепа за Франция изрази и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Той заяви, че Израел е рамо до рамо с Франция в борбата срещу тероризма. По думите на израелския премиер Бенямин Нетяняху, Израел остава „рамо до рамо” с Франция в борбата срещу тероризма.

Европейските институции осъдиха в обща декларация терористичните нападения в Париж и ги нарекоха „отвратителни деяния”. Институциите на ЕС изразиха солидарност с Франция, посочва ДПА.

ЕС и НАТО осъдиха терора в Париж

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е дълбоко шокиран от трагедията в Париж и заяви своята солидарност с Франция. Той каза, че е следил с болка и ужас случващото се в Париж, но има вяра в правителството и народа на Франция, че ще преодолеят това изпитание. „Европа е с Франция и френския народ”, писа в Twitter първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тероризмът никога няма да победи демокрацията.

Росен Плевнелиев определи като нехуманни и варварски атаките в Париж

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази дълбоките съболезнования на гръцкия народ след терористичните нападения в Париж, в които бяха убити над 120 души, а десетки бяха тежко ранени, съобщава вестник "Катимерини". Ние следим случващото се в състояние на шок, заяви Ципрас в кратка декларация, публикувана и в Туитър.

Нашите дълбоки съболезнования на семействата на жертвите. В тези трудни времена ние заставаме зад френския народ, заяви Ципрас.

Гръцкото външно министерство също излезе с декларация след серията нападения в петък вечерта. Гръцкият народ като цяло е шокиран от подлите смъртоносни терористични нападения, които се случиха наскоро в Париж, се казва в декларацията. Тези нападения са атака не само срещу Франция, но също срещу целия цивилизован свят и самата демокрация.
Гръцкото правителство изразява дълбоките си съболезнования на френското правителство и приятелския френски народ. Гърция винаги е на тяхна страна.

Президентът на Република Македония Георге Иванов изпрати съболезнования на президента на Франция Франсоа Оланд по повод терористичните нападения в Париж, съобщи МИА. „Това е нападение не само против гражданите на Париж, но и против основните европейски и общочовешки ценности и принципи”, посочва Иванов.

Той добававя, че докато Франция преминава през тези тежки моменти, основен приоритет за цялата международна общност трябва да бъде сътрудничеството и солидарността в борбата против злото и в защита на демократичните и цивилизационните ценности.

„Този престъпен акт няма да ни разколебае в решителната борба против тероризма. Няма да позволим терористите да посеят семената на страха, екстремизма и хаоса в Европа”, заявява още Иванов.

В знак на солидарност с Франция и нейния народ, във връзка с терористичните нападения в Париж, тази вечер в Белград с цветовете на френското знаме ще бъдат осветени паметникът „Победител” на белградската крепост, мост на река Сава и двореца „Албания” - висока сграда в центъра на Белград, съобщи агенция Бета.

Всички останали обществени обекти, които имат декоративно осветление, тази вечер ще бъдат осветени в синьо. Този жест на солидарност на Белград и Сърбия с Париж и Франция е по предложение на сръбския премиер Александър Вучич.

Белградчани бяха призовани в този тежък момент за Франция и обединена Европа да изразят своята солидарност с палене на свещи пред паметника на благодарността на Франция в Калемегдан, на който пише „Обичаме Франция, така като тя ни обичаше”.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди много остро терористичните атаки в Париж,които шокираха Турция.Той изрази солидарност с френския народ и поднесе съболезнования за жертвите.

„Терористичните атаки в Париж показват, че в борбата срещу тероризма вече сме на точка, когато думите са безсилни.Терорът не притежава раса, националност, религия, родина, терористите са терористи, няма добри или лоши, затова борбата срещу тях изисква да обединим всички сили и средства”., коментира той.

Турският президент подчерта,че терористичните нападения във Франция са продължение на атентатите,които бяха извършени в Турция в Анкара, Суруч, Диарбекир. „Като страна,която много силно е пострадала от тероризма, ние ще продължим безпощадната борба срещу терора,от която и страна да идва той”, каза Ердоган.

Само преди дни Ердоган бе призовал световните лидери към солидарност и обща борба срещу тероризма,който се подхранва от войната в Сирия, с думите: „Огънят на тази война може да подпали и света”.

Премиерът Ахмед Давутоглу нарече нападенията в Париж престъпления срещу човечеството. „Тези атаки са не само срещу френския народ, но и срещу цялото човечество, срещу демокрацията, свободата и универсалните ценности. Турция сътрудничи с Франция и с другите съюзнически държави в борбата с тероризма, която ще водим с голяма решителност”, се казва в декларация на Давутоглу, публикувана от неговата канцелария.

В неделя и понеделник Турция ще бъде домакин на среща на върха на Г-20, напомня Ройтерс. Очаква се в Анталия да пристигнат лидерите на 20-те най-големи икономики, между които САЩ, Китай, Япония, Русия, Канада, Австралия, Бразилия.

Хърватия е дълбоко потресена от серията терористични нападения в Париж в петък вечерта, в които бяха убити поне 120 души. Високопоставени хърватски служители заявиха, че Хърватия е солидарна с френския народ, съобщи агенция Хина.

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович написа в Twitter, че е шокирана от ужасяващите нападения в Париж и е дълбоко натъжена от загубата на толкова много човешки животи.

Ние сме дълбоко потресени от събитията в Париж. Ние изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите. Хърватия е с народа на Франция, се казва в декларация на хърватското външно министерство.

Източник: БГНЕС, БТА