В. „Фигаро”: Експерти по борба с тероризма очакваха нападение в Париж
В. „Фигаро”: Експерти по борба с тероризма очакваха нападение в Париж / снимка: БГНЕС

Атентатите снощи в Париж бяха извършени на шест различни места, жертвите са най-малко 126, а ранените над 200, пише тази сутрин в. „Фигаро”. Няколко въоръжени мъже с открити лица нахлуха в зала „Батаклан”, където имаше концерт на американската блус група „Игълс ъф Дет Метъл”, и откриха огън, крещейки „Аллах о ахбар”. Взети бяха заложници за около три часа. Загинаха най-малко 82 души.

ВСИЧКО ЗА АТАКИТЕ: ТЕРОР В ПАРИЖ

Четирима загинаха на стадиона „Стад дьо Франс”, където се играеше футболен мач Франция-Германия. Президентът Франсоа Оланд, който беше на мача, веднага бе евакуиран и входовете на стадиона бяха блокирани. Общо три експлозии станаха около стадиона. Жертвите са един човек и тримата атентатори самоубийци.

На улица „Шарон”, в Източен Париж, се разрази истинска бойна сцена, в която загинаха 18 души при стрелба срещу кафене и японски ресторант. На улица „Алибер”, малко по на север, избухна престрелка в ресторант. Убити бяха 12 души.
На стотина метра от залата „Батаклан”, на улица „Ла Фонтен о роа”, бе открит огън с картечница. Загинаха петима души.

Самоубийствен атентат бе извършен на булевард „Волтер”. Атентаторът е мъртъв.
Всички експерти по борба с тероризма очакваха голямо терористично нападение в Париж, за което силите за борба с тероризма се готвят от отдавна, пише „Фигаро”.

„Онова, което се случи в Париж, е сценарият, от който се опасяваха разузнавателните служби”, каза пред вестника Бернар Скарсини, бивш шеф на френското контраразузнаване. „Почерпила от опита на други страни, Франция се готвеше за това”, продължи той.

Марк Треведик, бивш съдия, специализиран в борбата с тероризма, заяви, напускайки поста си в Париж: „Убеден съм, че хората от Даеш (Ислямска държава) имат амбицията и средствата да ни ударят много по-страшно, като организират големи акции, несравними с досегашните. Казвам го като експерт: най-мрачните дни са пред нас. Истинската война, която ИД готви на наша земя, още не е започнала”.

Над 570 френски джихадисти, отишли да се бият в Сирия, се превръщат в бомба със закъснител, когато се върнат, отбелязва „Фигаро”. Силите за борба с тероризма приеха много сериозно заплахата. През юни 2011 г. полицейската префектура организира учение за действия при множество атентати в Париж и взимане на заложници. Още от началото на 21 век силите за борба с тероризма тренираха действия при заложнически кризи, добавя „Фигаро”.

Източник: БТА