Атентаторът Ибрахим Абдеслам – мил, възпитан и чувствителен човек
Атентаторът Ибрахим Абдеслам – мил, възпитан и чувствителен човек / БГНЕС

Ибрахим Абдеслам, терористът от булевард "Волтер" в Париж, който се самовзриви, бил много мил, възпитан и чувствителен. Така го описват пред белгийски медии свидетели, които са го познавали приживе.

По техните думи той бил податлив на влияние. През 2010 г. Ибрахим бил осъден за кражба на лични карти от община в Брюксел шест години по-рано. При първоначалното му задържане през 2004 г. той престоял за кратко в ареста, без повече да бъде лишаван от свобода.

Кои са парижките атентатори?

Ибрахим има още двама братя. Единият - Салах, е описван като единствения оцелял досега терорист от атаките в Париж миналия петък. Салах все още е на свобода. Според показанията на един от двамата задържани като негови спътници в автомобила, използван за връщането му от Париж в Брюксел, Салах поискал да бъде оставен в района на националния стадион в белгийската столица. Медиите допускат, че това е една от причините за отмяната на насрочения за тази вечер приятелски мач Белгия-Испания.

Третият брат от семейството - Мохамед, бе задържан в Брюксел в събота и освободен вчера, без да му бъдат повдигнати обвинения. Пред медиите той заяви, че семейството му съчувства на близките на жертвите от атентатите, но за майка му Салах си остава нейно дете и моли за разбиране.

Белгия отрече в Брюксел да е задържан атентатора Салах Абдесалам

Белгийските медии цитират публикации във френски издания, според които Ибрахим е наел две стаи в хотел в Париж преди атентатите. В една от стаите били открити спринцовки, ампули и тръби за медицински системи. Допуска се, че терористите може би са приели твърди наркотици преди нападенията.

Съобщава се, че автомобилът, отвел Салах от Париж до Брюксел, е бил спрян три пъти за проверки по пътя обратно към Белгия. Автомобилът и пътниците били пропуснати, тъй като френските власти все още не разполагали с информация от белгийските си колеги, че Салах е с досие на сирийски джихадист.

Източник: БТА