Бюджет 2016 мина на първо четене, без да го защитят от ГЕРБ и в отсъствието на премиера
Бюджет 2016 мина на първо четене, без да го защитят от ГЕРБ и в отсъствието на премиера / снимка: БГНЕС
Цонев с обвинение към Реформаторите
82821
Цонев с обвинение към Реформаторите
Стоилов за изказването на Цонев
Миков за дълга и дефицита
  • Цонев с обвинение към Реформаторите
  • Стоилов за изказването на Цонев
  • Миков за дълга и дефицита

Депутатите приеха Бюджет 2016 на първо четене след остри критики от опозицията, но без нито един защитник от ГЕРБ и при липсата на премиера Бойко Борисов и редица министри в зала.

Проектът предвижда 2.1 % икономически растеж догодина, 2 % дефицит и максимален размер на нов дълг за догодина от 5,3 млрд. лева.

С приемането на проекта се прие и актуализация на държавните сметки за 2015 година, която по думите на финансовия министър се налага за осигуряване на заплати в някои ведомства, сред които и силовите министерства, за ноември и декември, както и за средства за приключването на европроектите от стария програмен период.

Със започването на дебатите в пленарна зала по-рано днес се повдигна и въпросът кой доколко е опозиция.

Йордан Цонев от ДПС откри дебата, като коментира, че въпреки добрите резултати от събираемост, няма финансова консолидация, защото другите системи не са осъществили реформи:

„Колеги от Реформаторския блок, не е реформа и можете да попитате хора от вашите среди, които са правили истински реформи, дали кадровото оглавяване на отделни сектори е реформа. Не е! Реформа е да се правят стъпки към повишаване ефективността на публичните разходи с различни действия в различни сфери".

Червеният депутат Янаки Стоилов заяви, че някои от тезите на Цонев са интересни и могат да бъдат споделени. Но в същото време видя в коментара му опит да се защити финансовият министър Владислав Горанов:

„Общата конструкция на изказването има друга цел. Вие се опитвате да хвърлите цялата отговорност на управлението върху неговата съставна част от Реформаторския блок и по този начин косвено да защитите политиката на министъра на финансите и правителството. Не искам да търся по-дълбоки причини за този факт".

Цонев отхвърли критиките на БСП:

„Неефективността на публичните разходи и невъзможността да се извърши реална фискална консолидация е в проваления опит да бъдат направени реформи. Отговорността за това е на правителството, но особено пада върху тази част от мнозинството, която най-кресливо заявява, че желае реформи, оглавява сектори, в които потъват най-много публични финанси, при това - най-неефективно, и това не носи никакъв резултат".

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че се върви към тенденцията „дълг-дефицит, дълг-дефицит". Той коментира, че всяка от партиите, участващи в управлението, търси начин да се разграничи от бюджета, а основният компонент ГЕРБ и РБ свенливо го защитават:

„Ясно е, че през следващата година ще харчим все повече пари, защото е нова изборна година. Ясно е, че в резултат на това държавният дълг ще достигне 30% от БВП. И ако днес нещата са по-спокойни заради ниските лихвени равнища, то ако те тръгнат нагоре, да му мислят гражданите. Защото лихвените разходи за погасяване на дълга, взет от днешното правителство, ще станат още по-непосилни за икономиката на България, която няма никаква перспектива за развитие".