Организираха кръгла маса за предизвикателства пред младите хора
Организираха кръгла маса за предизвикателства пред младите хора / БСП

Кръгла маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред младите хора в Кюстендил. Какви са конкретните слабости на местната власт в отношенията си с младите хора? По какъв начин може в бъдеще те да се преодолеят?" организираха Фондация "Гражданска инициатива за местно развитие" и европейски център „Илияна.Инфо" - Кюстендил. В дискусията взеха участие Ангел Ангелов - председател на Управителния съвет на Фондацията, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски"; Диана Ангелова - психолог и зам. председател на Ф"ГИМР" и Сашо Ангелов - доктор по икономика, преподавател „Публични финанси" в Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски", както и кметове на малки населени места, общински съветници, представители на НПО и младежи.

Като основни проблеми се очертаха липсата на стимулиране и възможности за развитие на младите в Кюстендил. На хартия се пишат редица планове и стратегии, които не отговарят на потребностите на младите хора. Оказа се, че в Кюстендил такива липсват. Липсва взаимодействие на институциите и младежките организации, което е и причина за неразбиране на младежките проблеми. Необходим е диалог и съвместни инициативи. По този начин самите млади хора ще се чувстват съпричастни. Подкрепа на доброволчеството също е една от формите за приобщаване на младежите.

„Начинът на мислене на младите хора трябва да бъде стратегически. Трябва да се намерят силните страни за това, че младите хора са решили да останат в Кюстендил. В тях има достатъчно енергия, потенциал и познание да си помогнат сами. Важно е решаването на реален проблем и да имаш хъс и куража да го направиш.", заяви Сашо Ангелов.