Преговарящите с нападателите в „Батаклан“ разказват за кошмарната нощ
Преговарящите с нападателите в „Батаклан“ разказват за кошмарната нощ / БГНЕС

Нападателите, които нахлуха на 13 ноември в парижката концертна зала „Батаклан", са били много „изнервени, трескави и объркани". Така главният преговарящ на Бригадата за издирване и намеса на френската полиция определя двамата атентатори Омар Исмаил Мостефаи и Сами Амимур, които между 21:40 часа и 00:18 часа се бяха барикадирали в коридор на концертната зала, съобщава BFMTV, цитирана от агенция „Фокус". В статията е съобщено само първото име на преговарящия - Паскал.

Между 23:27 в петък и 00:18 часа в събота, когато започва полицейският щурм срещу терористите, Паскал се е чул пет пъти с нападателите по телефона. „Този, с когото преговарях, говореше френски без акцент", казва Паскал.

Бандата, свирила при атентата в „Батаклан", разказа за кошмара и героизма в залата

Паскал, който е водил и преговорите с Амеди Кулибали през януари, е убеден, че нападателите са били на обучение в Сирия. Те се представили като „войници на халифата".

„Повтаряха едни и същи изречения - Ние сме войниците на халифата. За всичко е виновен Оланд. Вие нападате жените и децата ни в Сирия. Ние се защитаваме, като нападаме жените и децата във Франция", спомня си преговарящият.

„В онзи момент те искаха единствено да се барикадират", обяснява Жорж Салина - вторият преговарящ в бригадата. По това време Паскал пита похитителите дали ще пуснат жените и децата, докато неговите колеги се опитват да осигурят доколкото могат изходите от залата. Отговорът, който преговарящият чува, е „ще видим".

Последните данни говорят за значително по-голям заговор зад атаките в Париж

Нападателите са „изнервени, трескави и объркани", но след третия разговор те вече не заплашват да обезглавяват наред или да хвърлят заложници през прозорците. „Имах чувството, че започват да се връщат към реалността. Въпреки че основната ми мисия е да накарам похитителите да се предадат, тогава разбирах, че това няма да стане", казва Паскал, който малко по-рано е видял кланицата в концертната зала.

Очакването му се потвърждава, когато две колони на бригадата влизат в коридора, където двамата терористи държат 20 заложници. Третият от групата нападатели е убит в партера.

Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия

80-килограмовият щит на полицаите е надупчен като сито, но заложниците все пак успяват да се скрият зад него. Тогава куршум активира половината от колана с експлозиви на единия терорист, другата половина ще бъде обезвредена по-късно. Последният нападател също се взривява.

В продължение на над 1 час напрежението остава огромно за полицаите, които трябва да освободят, но най-вече да овладеят заложниците, скрити в най-тесните кътчета на зала „Батаклан".