Заместник-министър Иван Аспарухов: Целенасочената инвестиционна програма е изцяло насочена към хората
Заместник-министър Иван Аспарухов: Целенасочената инвестиционна програма е изцяло насочена към хората / МРРБ

„Целенасочената инвестиционна програма е изцяло насочена към хората, затова са заложени цели и приоритети, свързани с повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната. Документът касае обширна територия от страната, различни социално-икономически сфери, свързан е с различни институции и нива на управление.

Това прави процеса на разработване и приемане изключително труден. Но аз съм оптимист, че ще намерим баланса и ще постигнем консенсус, защото програмата дава изключителен шанс на слаборазвитите региони." Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов по време на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район (СЗР) във Враца.

Основна цел на форума беше представяне и обсъждане на проекта на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България. Тя е една от четирите подпрограми на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони.

Заместник-министър Аспарухов уточни, че Целенасочената инвестиционна програма конкретизира мерките за постигане на целите на Програмата на Правителството за стабилно развитие на България за периода 2014-2018 г. „Тя може да бъде приложена успешно единствено във взаимодействие с проектите, финансирани по Оперативните програми, чрез финансови инструменти, публично-частно партньорство и частни инициативи, подкрепени от обществото.

Заместник-министър Иван Аспарухов: Целенасочената инвестиционна програма е изцяло насочена към хората
netinfo

Ще търсим взаимодействие с бизнеса и синхрон с всички приети и актуализирани документи, свързани с регионалното развитие, във всеки етап на реализацията й", подчерта още заместник министъра.

Северозападна България включва 646 населени места в 51 общини, покриващи обхвата на СЗР от ниво 2 - областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Междинната и последващата оценка на Регионален план за развитие на Северозападен район за периода 2007-2013 г., отчитат трайна тенденция на изоставане на СЗР сред районите от ниво 2, както в страната, така и в Европейския съюз по ключовите социално-икономически показатели. Основни проблеми на СЗР са слабо развитата икономика, драстичното намаляване на броя на населението, ниското ниво на заетост и доходи, вкл.обезлюдяване и задълбочаващите се демографски проблеми.

Визията за региона, която програмата очертава е „оползотворявайки потенциала на река Дунав, плодородните земи, атрактивното природно и културно наследство и трансграничното съседство, СЗР достига средните национални показатели в икономиката, привлича младите хора и акумулира енергия за позитивно развитие". Програмата съдържа три стратегически цел: съживена икономика, укрепен човешки ресурс, инфраструктура и екология. Общият бюджет на програмата за Северозападна България за периода 2016-2020 г. е 150,1 млн. лв. от държавния бюджет. За стартирането й са необходими 15 млн. лв. за 2016 г.