Поставят временни снегозащитни устройства във видинско
Поставят временни снегозащитни устройства във видинско / Областна администрация Видин

Създадена е организация за работа и взаимодействие между институциите и фирмите, отговорни за осигуряването на нормална обстановка при зимни условия. Това бе констатирано след изслушването на докладите, които ръководителите на компетентните служи представиха пред Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. Заседанието на областния кризисен щаб се проведе днес в Областна администрация-Видин.

Директорът на Областното пътно управление инж. Павел Драганов увери, че е готов оперативният план за зимно поддържане и при утежнени зимни условия. Определени са критичните участъци от републиканската пътна мрежа с опасност от снегонавявания и местата, на които при необходимост ще бъдат поставени временни снегозащитни устройства. Осигурени са 71 броя механизирана техника за снегопочистване, която е разпределена в 11-те опорни пункта на районните пътни служби във Видин, Кула и Белоградчик.

Организирани са ритмичните доставки на материали за опесъчаване. За поддържането на републиканската пътна мрежа в областта през целия зимен сезон ще бъдат необходими 13 000 тона пясък, 2 400 тона сол и 30 тона калциев хлорид.
Готовност за работа при зимни условия обяви директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев. Той увери, че трите районни противопожарни служби в област Видин разполагат с автомобили с висока проходимост и с професионални екипи за бърза и адекватна реакция в усложнена зимна обстановка.

„Направени са обходи на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи. Регистрираните и новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно", информира за подготовката на ВиК - Видин през зимния сезон управителят на дружеството инж. Георги Владов. Той допълни, че е извършен оглед и укрепване на водопроводите, преминаващи през реки и дерета. „Работи се по осигуряването на всички съоръжения против замръзване", увери още инж. Владов.
Представители на електроразпределителния и мрежовия оператор на територията на област Видин също увериха, че извършват профилактика на съоръженията и подготвят аварийните си екипи за работа при зимни условия.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова заяви, че е създадена организация при усложнена зимна обстановка своевременно да бъдат транспортирани и хоспитализирани в болниците във Видин и Белоградчик спешно нуждаещите се или на постоянно лечение болни от областта.