Семинар за доброволните формирования във Видин
Семинар за доброволните формирования във Видин / Областна администрация Видин

Семинар на тема „Състоянието на доброволните формирования и участието им в дейностите за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации" се проведе днес в Областна администрация-Видин. „Значението на доброволните формирования придобива все по-голяма сила. Като гражданско общество и пълноправен член на Европейския съюз, не може и не би трябвало да разчитаме единствено на органите на пожарна безопасност и защита на населението", каза при откриването на семинара Валери Димитров, старши юрисконсулт в областната администрация и секретар на областния кризисен щаб.

„Доброволчеството е присъщо на българина и интересът към него се увеличава през последните години", отбеляза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев. Той припомни случаи, в които е спасен човешки живот и е предотвратен голям горски пожар, благодарение на помощта на доброволните формирования.

Към момента доброволни формирования са създадени в седем от единайсетте общини на територията на област Видин. В тях са регистрирани общо 53-ма доброволци. Има още желаещи кандидати, чиито заявления чакат одобрение. Все още няма действащи доброволни отряди в общините Видин, Макреш, Бойница и Ружинци.

„Доброволно формирование се създава от кмета на общината по решение на Общинския съвет. Броят на включените в него доброволци се определя с решение на Министерския съвет, съобразено броя на населението в съответната община. Средствата за обучение, екипировка и участие в аварийно-спасителни дейности се осигуряват от държавния бюджет", стана ясно от презентацията, която представиха главните инспектори от РД ПБЗН Християн Кирилов и Стилиян Пешев.

В община Видин може да бъде сформирано доброволно формирование от 40 души. В останалите 10 общини нормативно определеният състав е от 10 доброволци. Над тази численост издръжката на доброволците се поема от общинския бюджет.
Всеки доброволец се назначава на граждански договор към съответната община. За участие в обучение или изпълнение на задача той получава възнаграждение, размерът на което се определя от извършената дейност. Това време се счита за неплатен отпуск, който му се признава за служебен или трудов стаж.