Оцелелият руски пилот: Турция не ни предупреди, ракетата дойде внезапно
Оцелелият руски пилот: Турция не ни предупреди, ракетата дойде внезапно / БГНЕС

Сваленият край турско-сирийската граница руски бомбардировач "Су-24М" не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство. Това заяви оцелелият щурман Константин Мурахтин, предаде ТАСС.

Вторият пилот на сваления Су-24 е спасен от сирийската армия

По думите му екипажът не е получавал предупреждения нито по радиото, нито визуално. "Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс", каза той и добави, че ракетата е дошла внезапно отзад и екипажът не е бил в състояние да направи маневра.

Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24

Руският "Су-24М" бе свален във вторник с ракета "въздух-въздух" от изтребител "Еф-16" на турските ВВС. Двамата членове не екипажа се катапултираха, но единият загина, а вторият оцеля и бе спасен след 12-часова операция, в която бе унищожен един хеликоптер "Ми-8" и загина един руски морски пехотинец.

Руски войник убит по време на операция за спасяване на двамата пилоти

Анкара обяви, че руският "Су-24М" е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Москва отрече това и заяви, че напротив турският самолет е навлязъл в небето над Сирия.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мурахтин разказа пред журналисти, че той и колегата му многократно са летели преди в същия район и са се връщали в базата си безпрепятствено. Щурманът каза, че познава района "като петте си пръста" и може да се ориентира в него и без да ползва бордовите прибори.

Източник: БТА