1 милион лева за електромобили в администрацията
1 милион лева за електромобили в администрацията / снимка: БГНЕС, архив

Насърчават използването на електромобили в администрацията. 1 млн. лв. ще бъдат заделени от Националния доверителен екофонд за частично субсидиране при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация. Това обяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По този начин администрацията ще даде пример колко е важно да използваме екологично чисти автомобили, за да се справим със замърсяването на въздуха, подчерта министърът.

През следващата година ще бъдат отпуснати 15 милиона лева от Национален доверителен екофонд България. 1 милион от тях ще бъдат за първи път за стимулиране на използването на екоколи. „За тези средства могат да кандидатстват администрации, които искат да подменят своя автопарк", обясни Василева.

29 населени места в България са със завишено съдържание на фини прахови частици във въздуха и именно те ще имат предимство при кандидатстването.

Община Бургас ще кандидатства за два екомобила за инспекторите от РИОСВ - Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. В Бургас има две станции за зареждане на този тип превозни средства. Планира се да се изградят още три.

Останалите 14 млн. лв., които се планира да бъдат отпуснати по линия на Националния доверителен екофонд догодина, са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.
Със средства от търговия с вредни емисии и парникови газове са въведени мерки за енергийна ефективност в общо 90 обществени сгради в цялата страна: 37 училища, 30 детски градини, 2 университета, 7 медицински заведения, 10 - спортни, културни и социални центрове и само 4 административни сгради, всички те на обща стойност 29 млн. лв.

Николов съобщи, че има интерес на френска компания, която иска да произвежда електромобили в София и Бургас, но все още прави маркетингови проучвания на балканския пазар.


*Националният доверителен екофонд (НДЕФ) е основан през октомври 1995 г. Фондът управлява средства, предоставени целево от държавния бюджет, включително по силата на суапови сделки за замяна на "Дълг срещу околна среда" и "Дълг срещу природа".

Средства също се набират от международна търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в България.