Човешка грешка довела до въздушния удар, разрушил болницата в Кундуз
Човешка грешка довела до въздушния удар, разрушил болницата в Кундуз / снимка: БГНЕС, архив

Причината за американския въздушен удар по болница на "Лекари без граници", при който загинаха 30 души в Афганистан, е "преди всичко човешка грешка", каза днес американски генерал, който съобщи пред журналисти заключенията на Пентагона при разследването на инцидента, предаде Франс прес.

Генерал Джон Кембъл, командващ 13-те хиляди чуждестранни войници на НАТО в Афганистан, обеща да бъдат наложени наказания, тъй като не са били спазени някои процедурни правила.

Без да посочва имена или конкретен брой, Кембъл каза, че повечето пряко замесени в атаката са били отстранени временно от длъжност и ще бъдат обект на разследване от военното правосъдие или на административни дисциплинарни процедури, предаде Асошиейтед прес.

"Здравното заведение е било сбъркано с друга цел от американските военни, които са мислели, че бомбардират друга сграда на няколкостотин метра, в която са имали информация за наличие на бойци", каза Кембъл.
"
Лицата, които са наредили нападението и тези, които са го извършили от небето, не са предприели необходимите мерки да се уверят, че мястото е легитимна мишена", се казва в заключенията от разследването

Болницата на "Лекари без граници" в Кундуз бе ударена на 3 октомври при бомбардировка на американските специални сили, когато в нея е имало 100 пациенти и 80 души медицински персонал.

Източник: БТА