55 доброволци за борба с бедствията в Разградско, догодина – още 45
55 доброволци за борба с бедствията в Разградско, догодина – още 45 / netinfo

55 са членовете на доброволчески отряди в Разградско, догодина към тях се прибавят още 45. Това стана ясно по време на семинар в Областна администрация-Разград, свързан с прилагането на Закона за защита при бедствия. Дискусията вози заместник областният управител Нурие Црънгалова, в нея участваха представители на седемте общини и на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Лично уважи събитието и кметът на общината, в която е комплектовано най-голямото доброволческо формирование – Бейсим Руфад от Исперих. 25 са доброволците в Исперих. Те са със сключени граждански договори, преминали са обучения, имат необходимото облекло и застраховки, на възраст са от 24 до 63 години, 6 са висшисти, 8 – с основно образование, останалите – със средно.

В Завет действащият доброволчески отряд е 15-членен, каквото е изискването на Закона. В Кубрат също са 15, като при необходимост към тях ще се присъединят и членовете на пожарния отряд в предприятието „Кубратска гора“.

В останалите четири общини са набрани част от доброволците и все още не са преминали обучения, очаква се да започнат да действат през 2016 г. В Самуил са 9, в Цар Калоян – 10, в Лозница – 15, в Разград – 11.

Представителите на местните управи се оплакаха, че има текучество сред доброволците, особено когато са безработни, в някакъв момент напускат населеното място в търсене на препитание. Отчита се и това, че за освобождаване от работа в частни фирми при инциденти се изисква повече време, затова по-малките общини са се ориентирали да включват в отрядите предимно служители в общинските администрации. Само в Разград подходът е по-различен – обясни експертът в сферата на защитата при бедствия Данчо Димитров. В отряда са включени членове на Алпийския клуб заради наличието на по-високи сгради. Предстои приобщаването и на групата по пожарна безопасност в „Амилум“, които пък са експерти при овладяване на ситуации с изтичане на опасни вещества.

Докато представителите на общините представяха какво са свършили по прилагане на Закона за защита при бедствия бе проигран и Областният план за защита при бедствия по отношение на оповестяване и събиране на доброволците. Единствено отрядът от Завет се събра в пълния си състав, в Исперих отсъстваха 4 човека, а в Кубрат – 3 – отчете дежурният по сигурността в Областна администрация.

 

Представен бе и планът за реакция на община Разград при наводнение, в което са залети Историческия музей, жилища в района на Водна централа, Ушинци и Дряновец. Според него обитателите на квартал „Абритус“ се евакуират в сградата на ОУ“Отец Паисий“ , историческите ценности от музея – в база в Осенец, а жителите на Ушинци - в читалището. В града оповестяването на подобен инцидент се прави със сирени и чрез средствата за масово осведомяване, а в селата – с църковната камбана, радиоточката или чрез пеши глашатаи – обясни Данчо Димитров. За извозването на хората, които се евакуират, се ангажират всички общински транспортни средства, предварително са изготвени и маршрути за евакуация.