Путин поискал карта на групировките, които да не бъдат бомбардирани
Путин поискал карта на групировките, които да не бъдат бомбардирани / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поиска Франция да състави карта, която да показва къде се сражават групировките, водещи борба с организацията "Ислямска държава" в Сирия, за да не бъдат бомбардирани от военновъздушните сили на Русия, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Путин и френският президент Франсоа Оланд се разбраха на среща в Кремъл за нанасяне на удари срещу "Ислямска държава" и други джихадистки групировки в Сирия.

За какво се договориха Владимир Путин и Франсоа Оланд

Руският президент "поиска от нас да изработим карта на силите, които не са терористи и се бият с Даеш ("Ислямска държава"). Той пое ангажимент те да не бъдат бомбардирани, след като я осигурим", каза по телевизия Ер Те Ел Фабиюс, който придружаваше Оланд в Москва.

Министърът заяви още, че Франция може да изпрати специални части в Сирия, но че евентуално такова решение няма да бъде обявено публично.

Френският външен министър за първи път допусна възможността сирийската армия да бъде привлечена в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес.

В борбата срещу ИД "има две серии от мерки: бомбардировките /.../ и участието на сухопътни войски, които не може да са наши, трябва да са силите на опозиционната Сирийска свободна армия, на арабите сунити, а защо не и силите на режима, както и кюрдите, разбира се" , заяви Фабиюс в интервю за радио Ер Те Ел.

Русия изпраща зенитна ракетна система С-400 "Триумф" в Сирия

В изявление за АФП министърът по-късно уточни, че участие на сирийската армия, ръководена от президента Башар Асад, може да се предвижда единствено "в рамките на политическия преход".

Впрочем именно понеже ще имаме нужда от съюз между всички сили, които - на място - искат да се борят срещу ИД, политическият преход в Дамаск е спешен и необходим, добави министърът.

Пред Ер Те Ел Фабиюс повтори, че сирийският президент "не може да е бъдещето на народа си".

Първостепенната ни военна цел остава Ракка - крепост на дижахидстката групировка в Сирия, която от дни е мишена на интензивни въздушни удари на руската и френската авиация, обясни министърът.

Докато Москва директно обвини Турция, че не прави нищо, за да спре контрабандата на петрол по границите си, което дава възможност на ИД да се финансира, Фабиюс се изказа предпазливо.

Путин: Турция се снабдява с петрол от терористите

Ердоган: Не купуваме петрол от "Ислямска държава", това са клевети

Има камиони, които тръгват от контролирани от ИД територии и които, както установихме, заминават в различни посоки, включително Турция. Турското правителство ни казва, че не е в течение, отбеляза ръководителят на френската дипломация.

Говори се също, че част от този петрол се препродава на Башар Асад, Имаме някои подозрения, добави Фабиюс.

Източник: БТА