Ексхумираха останките на руския цар Александър Трети, за да разрешат мистерията
Ексхумираха останките на руския цар Александър Трети, за да разрешат мистерията / ThinkStock/Getty Images

Гробницата на руският цар Александър Трети в Санкт Петербург беше отворена и тленните му останки ексхумирани от експерти, които се опитват да идентифицират категорично останките на последния руски цар Николай Втори и семейството му, екзекутирани от болшевиките през 1918 г., съобщиха ТАСС и Франс прес.

Отварянето на гробницата в Петропавловския събор в Санкт Петербург и вземането на проби от трупа са извършени от следователи, експерти по генетика и съдебна медицина в присъствието на представители на Руската православна църква, съобщи руският следствен комитет.

Разследването е заключило, че ковчегът не е отварян по времето на СССР, съобщава Асошиейтед прес. Александър Трети умира през 1894 г. и оставя престола на своя син Николай Втори, който е екзекутиран заедно със семейството си през 1918 година.

Останки, за които се смята, че принадлежат на престолонаследника Алексей и сестра му Мария, бяха открити през 2007 година. Останките на останалите членове на семейство Романови бяха идентифицирани официално през 1998 г. от руското правителство. Но руската православна църква, която е канонизирала цялото семейство на Николай Втори, изрази съмнения в автентичността на новооткритите кости и поиска генетични изследвания.

В рамките на разследването вече беше извършена ексхумация на останките на Николай Втори и на съпругата му Александра и бяха взети проби, потвърдили автентичността на останките на последния руски цар. Въпреки това следствените органи обещаха да продължат работа, като анализират и трупа на баща му Александър Трети.

"Няма да бъдат правени прибързани заключения преди края на разследването", обеща руският следствен комитет.

Източник: БТА