Хиляди се събират за празника на фасула в Смилян
Хиляди се събират за празника на фасула в Смилян / ThinkStock/Getty Images

13-тото издание на Празника на смилянския фасул ще се проведе днес в известното смолянско село Смилян.

Организатори на събитието са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. Асен Златаров - 1927".

Началото на празника ще бъде дадено с "фасуленото топче". То ще даде и старт на състезанието по планинско бягане "Смилянски фасул". В програмата на празника са включени конкурси за производител на годината, за кулинарни изделия и за пано от бобени зърна.

Туристи и ценители на деликатесния боб от цялата страна се очаква да пристигнат за Празника на смилянския фасул. Всички гости ще бъдат почерпени с блюдо бобена чорба в ресторанта на местната кооперация. Домакините са приготвили над 2 500 порции.

Ястието ще бъде приготвено със смилянски фасул, дарен от производители от региона. Празничната програма ще се допълни от много родопска музика, скечове и изпълнения на самодейци от читалището в селото.

За първи път празникът е организиран през ноември 2003 г. с цел да се популяризира традиционният начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул".

Към днешна дата запазеното наименование и регистрираният географски произход обхващат 3 разновидности на едрия салатен фасул и 3 на дребния фасул, които се отглеждат в селищата от района на Горното поречие на р. Арда. За да се гарантира качеството на продукта с това наименование и да се пребори нелоялната конкуренция на пазара, произведеният в този район фасул се продава със специални етикети, на които е запазеният знак, изработен от проф. Серезлиев.