„До 1000 военни могат да се изпратят на границата, ако се наложи", коментира в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. Той очаква нова вълна от бежанци от Сирия, включително и към България.

„Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България, но ние сме готови за всичко, ако е необходимо, бихме могли за часове да увеличим многократно военнослужещите по границата, бихме могли да изпратим до 1000 военнослужещи на границата", заяви Ненчев.

„Без сухопътна акция в Сирия няма да се размине. На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно. Теоретично е възможно страната ни да участва в сухопътна операция в Сирия, но нямаме такъв казус. Ако такъв казус се появи, ще разговаряме тогава", уточни военният министър.

„Следим с особено безпокойство това, което се случва след свалянето на руския самолет, вярваме в здравия разум. Вярваме, че ще се намери мирно и политическо решение. Вярваме, че създалото се напрежение трябва да спадне и да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни", каза още Ненчев.

Той съобщи, че през последните дни не е имало нарушаване на българското въздушно пространство от чужди летателни средства. „Към този момент няма непосредствена заплаха за националната сигурност", подчерта той.

Източник: Novanews.bg