Обама: Време е да се попречи на престъпници да се сдобиват лесно с оръжия
Обама: Време е да се попречи на престъпници да се сдобиват лесно с оръжия / снимка: БГНЕС, архив

Време е да се направи "нещо", за да стане по-трудно за престъпници да се сдобиват с огнестрелни оръжия. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама след стрелбата в Колорадо Спрингс, в която бяха убити трима и бяха ранени деветима човека, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ако наистина ни е грижа за това, ако отправим мислите си и молитвите си, Бог знае за кой ли път, с истински чиста съвест, тогава трябва да направим нещо относно лесния достъп до бойни оръжия по нашите улици за хора, които няма защо да ги притежават", се казва в изявлението, което завършва с думите: "Стига толкова. Достатъчно".

Според Обама случилото се в клиниката за семейно планиране в Колорадо Спрингс "не е нормално и ние не бива да оставяме да стане нормално".

Колорадската полиция официално идентифицира днес стрелеца от клиниката. Името му е Робърт Диър, на 57 години. Вчера полицията го квалифицираше само като заподозрян, а не извършител.

Смята се, че това е първото нападение срещу клиника за аборти в САЩ за последните шест години. Колорадо Спрингс, вторият по големина град в щата Колорадо, често е ставал арена на демонстрации срещу абортите.

Но полицията още не е съобщила какви са били мотивите на Диър, който в петък следобед откри огън в клиниката, влезе в престрелка с пристигналите полицаи и след пет часа противопоставяне се предаде. Убити бяха двама служители на реда и един цивилен, а ранените са петима полицаи и четирима граждани, каза началникът на градската полиция Питър Кари. По думите му ранените са в добро състояние и пребивават в местна болница.

Източник: БТА