Археолог разбулва тайна: каква е връзката между маската на Тутанкамон и Нефертити
Археолог разбулва тайна: каква е връзката между маската на Тутанкамон и Нефертити / снимка: Guliver/Getty Images

Изработената от злато погребална маска на Тутанкамон не е била предназначена за египетския фараон от Осемнадесетата фараонска династия, а за царица Нефертити. До този извод е стигнал бившият куратор на отдела "Древен Египет" в Британския музей, археологът Никълъс Рийвс, съобщи в."Индипендънт".

Британският учен е направил това заключение по две причини. Първо, през септември 2015 година на златната маска е открит ретуширан печат с името на Нефертити. Второ, ушите на маската се оказват пробити, което е характерно за маски, предназначени за жени и деца.

Разкриват още една загадка за гробницата на Тутанкамон

Откритията са направени при възстановяването на маската на Тутанкамон, което се наложи, тъй като брадата й беше счупена и залепена набързо с епоксидна смола.
През 2015 г. археологът Рийвс вече за втори път изненадва научните среди.
Първият бе, когато съобщи за скрита камера в гробницата на Тутанкамон, водеща може би към гроба на Нефертити, а също за ретуширани изображения, илюстриращи живота на младия фараон.

През есента египетските власти започнаха изследване на гробницата на Тутанкамон, погребан преди 3300 години в Долината на царете. Целта е да бъде открит гробът на Нефертити, която е била съпруга на баща му фараона Ехнатон, и да бъде проверена хипотезата на Рийвс. Според нея легендарната красавица е положена за вечен сън зад две неизвестни досега врати.

Тутанкамон е управлявал Египет от 1332 г. до 1323 г. пр. Хр. Той е син на Ехнатон от друга негова съпруга, която според някои специалисти е била негова сестра. Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, е била дъщеря на Ехнатон и Нефертити.
Ако теорията на д-р Рийвс е вярна, ще бъде решена една от големите загадки в египтологията. Според хипотезата на Рийвс момчето-фараон, което умира внезапно на 19-годишна възраст, е погребано по спешност в една от камерите на гробницата, предназначена за Нефертити.

Нови впечатляващи разкрития около Гробницата на Тутанкамон

Археолозите отдавна търсят къде е погребана Нефертити. Споровете къде е гробницата й продължават повече от век. Според някои тя е погребана в Амарна, древната столица, основана от фараона Ехнатон. Съществуваше теория, че една от двете мумии от Долината на царете, наречени "Старата дама" и "Младата дама", може да е нейна, но тя не беше доказана.

Според някои учени обаче в една от скритите камери в гробницата на Тутанкамон е погребана Киа. Египтолози са на мнение, че тя е майката на фараона. Прекарала е целия си живот в сянката на Нефертити, тъй като е била втората съпруга на Ехнатон.

Търсят Нефертити в гробницата на Тутанкамон

Вчера на пресконференция министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати и египтологът Никълъс Рийвс съобщиха, че термографският анализ е показал, че съществува 90 процента вероятност в гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Получените досега от проучванията данни ще бъдат изпратени в Япония за изследвания и има голям шанс да бъде потвърдено, че в гробницата на Тутанкамон да има такава камера. Ако бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е "откритието на 21-ви век", заяви Мамдух ел Дамати.

Източник: БТА