Каква е скоростта на кихането
Каква е скоростта на кихането / ThinkStock/Getty Images

Специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са използвали високоскоростна камера, за да заснемат клип, който показва какво разстояние изминава човешкото кихане, съобщава сайтът Гизмодо.

Изхвърлянето на секрет може и да не е най-приятната гледка, но по-задълбоченото разбиране на процеса може да помогне за по-добри стратегии за контрол над разпространението на болести.

Кихането е естествен рефлекс, чрез който тялото се освобождава от попадналите в него патогени, но и същевременно допринася за разпространението на болести - от обикновена настинка до сериозни заболявания като дребна шарка и ТОРС (Тежък остър респираторен синдром).

Заразата става чрез капчици, които служат като преносители на болестотворни микроорганизми като вирусите. Капчиците със заразния товар се озовават във въздуха или по различни повърхности, където очакват нищо неподозиращ минувач да ги вдиша или докосне и да се зарази.

Учените дълго време тънат в неведение какво е точното разстояние, което могат да изминат въпросните капчици. Видеото на специалистите от Масачузетския технологичен институт дава отговор на този въпрос - кихането може да „достигне" по-далече, отколкото човек може да предположи - от един до осем метра в най-лошия случай.

В сезона на настинките и гриповете експертите напомнят на хората да покриват устата и носа си, за предпочитане - с хартиена кърпичка, когато кихат или кашлят, за да не разпространяват заразата. Използваната кърпичка трябва да се изхвърли, а ръцете да се измият. Ако не разполагат с такава, е препоръчително хората да кихат или кашлят в горната част на ръкавите си.

Източник: БТА