Асандж: САЩ работиха срещу Асад още от 2006 г.
Асандж: САЩ работиха срещу Асад още от 2006 г. / снимка: Guliver/Getty Images

Разобличителният сайт „Уикилийкс" разполага с доказателства, че САЩ са действали за свалянето на сирийския президент Башар Асад още от 2006 година.

Това разкри основателят му Джулиан Асандж в интервю за испанския вестник „Ел Паис".

Обама призова Путин да намали напрежението с Турция

Изданието бе един от петте големи вестници в света, които преди 5 години започнаха да публикуват скандалните разкрития на сайта за американската външна политика.

Лавров: САЩ щадят Ислямска държава в Сирия, за да падне Асад

„Ние разполагаме още от 2006-та година със заявления на посолството на САЩ в Сирия, в което се казва, че те иска да свалят правителството, като раздухват търканията между шиитите и сунитите, предизвиквайки параноя - те използваха именно тази дума - след режима на Асад, посочи австралиецът. Правеше се всичко, за да се внуши, че всеки момент ще стане държавен преврат и така да бъде принуден режимът „да действа прекалено мощно". И през 2011 година режимът наистина постъпи така".

Обама: САЩ и Франция са заедно в борбата срещу тероризма

„Това беше план на САЩ и според този план Франция, Англия, Турция, Саудитска Арабия, Катар и Израел също взеха участие в тези действия. Резултатът...от тази безумна авантюра на САЩ и техните съюзници е разрушаването на Сирия. Като добавка към предишните безумни авантюри в Ирак и Либия...И ето последиците: Европа е наводнена от сирийски бежанци, създадени са „Ислямска държава" и "Ан Нусра". Милиони хора бяха изгонени от родните си места, стотици хиляди загинаха", обобщи Асандж.

Кисинджър: С намесата на Русия в Сирия рухна геополитическа структура

Източник: БГНЕС