Руски представител: НАТО прикри Анкара в инцидента с изтребителя и носи отговорност
Руски представител: НАТО прикри Анкара в инцидента с изтребителя и носи отговорност / снимка: БГНЕС, архив

НАТО осигури политическо прикритие на Анкара в инцидента с унищожаването на руски самолет Су-24 в Сирия от турски самолети и носи отговорност за него, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението си в коментар на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че "Русия и НАТО са обсъдили инцидента със самолета Су-24".

"Наистина разговарях с първия заместник на генералния секретар Алекзандър Вършбоу за инцидента със Су-24. Наистина, той не се ограничи до онези аспекти, които спомена генералния секретар Столтенберг. Аз изложих руската оценка на инцидента, посочих съвкупността ит военни и политически фактори, които свидетелстват за преднамерения характер на атаката срещу руския самолет в сирийското въздушно пространство. Подчертах, че НАТО, като не даде принципна оценка на това противоправно действие, прикри политически Анкара, страна член на Алианса, и затова носи отговорност за инцидента. За пореден път виждаме, че съображенията за политическа целесъобразност вземат връх над обективността и просто над здравия разум", отбеляза руският постоянен представител.

Грушко подчерта, че това не е първият случай, в който НАТО показва двойни стандарти в подкрепа на атлантическата солидарност. Той даде за пример практиката на НАТО, в съответствие с която при друг случай на предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство, към руският самолет се е приближил турски изтребител, идентифицирал го е и го е съпроводил до излизане от турското въздушно пространство.

"В случая с инцидента на 24 ноември, даже ако приемем на доверие с нищо не подкрепената версия за нарушаване на въздушното пространство на Турция, тези натовски правила не бяха спазени. Според изявленията на Анкара пилотите даже не са знаели, чий самолет е нарушил въздушното пространство. В НАТО предпочитат да не се задълбочават над въпроса как и на какво основание е било взето решение за изстрелването на ракета за сваляне на самолета, намиращ се във въздушното пространство на Сирия и не представляващ никаква заплаха за Турция. Ясно е защо", добави руският постоянен представител.

По-рано Столтенберг съобщи за срещата между Грушко и неговият заместник Вършбоу и подчерта необходимостта от понижаване на напрежението и нуждата от преки контакти между Москва и Анкара. "Страните трябва да решат заедно как да оценят тази ситуация и как да избягват инциденти в бъдеще", подчерта Столтенберг.

Той добави, че данните на НАТО за инцидента съвпадат с оценката на Турция за нарушаване на въздушното й пространство.

Източник: БТА