Съдът оправда Христо Бисеров по всички обвинения
Съдът оправда Христо Бисеров по всички обвинения / снимка: БГНЕС, архив

Софийският градски съд оправда напълно бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Делото срещу него тръгна вчера на първа инстанция и приключи само за няколко часа.

Прокуратурата поиска Бисеров да получи четири години затвор заради извършени три умишлени престъпления - за укриване на около 19 000 лв. данъци, за това че не е декларирал сделки с валутни ценности за над 700 000 лв., както и за това, че през 2013 г. не обявил пред Сметната палата крупни сметки в Швейцария.

Бисеров: Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо

Първите думи на Бисеров пред съда бяха: "Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо". Той обаче категорично отказа да коментира пред медиите оправдателната си присъда. От прокуратурата са категорични, че ще протестират решението пред апелативния съд.

Започва делото срещу Христо Бисеров

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Софийски градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв.

През май 2015 г. Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него, посочва БГНЕС.

59-годишният Христо Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 г. призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г.