Не откриха бомба в буса пред Летище София
Не откриха бомба в буса пред Летище София / снимки: БГНЕС
Не откриха бомба в буса пред Летище София
82989
Не откриха бомба в буса пред Летище София
  • Не откриха бомба в буса пред Летище София

Анонимен сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите и опразни Терминал 1 днес. Паниката беше подсилена в ранния следобед от изявлението на говорител на летището Даниела Велева, която съобщи, че в автомобил на паркинга е открита бомба. От МВР светкавично опровергаха новината и призоваха за спокойствие, докато текат действията на сапьорите.

След няколкочасова работа екипите за противодействие на бомбения тероризъм не откриха взривно устройство в багажа на бус, паркиран пред Летище София.

Към 16.30 ч. сапьорите извършиха контролирано взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса. Взривно устройство не е открито. Екипите на СОБТ се изтеглят, предстоят последващи процесуално-следствени действия по оглед на буса, които ще бъдат извършени от служители на СДВР.

Борисов бесен: Банда некадърници сътвори паниката на летището

Автомобилът е пристигнал към 1.00 ч. през нощта на паркинга на Терминал 1, а водачът е отлетял в 5.00 ч. сутринта. Самоличността му е установена, както и посоката му на придвижване, съобщиха още от МВР.

Шефът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов потвърди, че е чужденец. Засега не се знае и дали е имало и други пътници в буса, освен водача.

Не откриха бомба в буса пред Летище София
netinfo

Не откриха бомба в буса пред Летище София
netinfo

Съмненията за взривно устройство се породили, след като обучено куче реагирало за взривни вещества в буса. Последвалата проверка с устройство за детекция също отчела наличие на взривно вещество в буса.

От буса е бил изваден доста багаж - кашони и големи сакове. На място има и няколко линейки. По-рано днес районът беше отцепен от служителите на СДВР, а бусът бе изваден на безопасно място.

Първоначално от летището заявиха, че в бусa е било намерено взривно устройство, но от МВР категорично отрекоха да са открили бомба.

Шефът на Летище София: Не е открита бомба, няма отменени полети засега

Не откриха бомба в буса пред Летище София
netinfo

Сигналът за взривно устройство е подаден на тел. 112 около 12.50 ч. днес, съобщиха за Дарик от СДВР. Според анонимната информация бомбата била поставена в багажника на микробус с чуждестранна регистрация.

Взето е решение до полунощ днес всички полети на Терминал 1, излитащи и кацащи, да се изпълняват на Терминал 2. Автобус 84 временно няма да обслужва Терминал 1 и ще се движи само до Терминал 2, съобщават от Столична община.

Пълно съдействие бе оказано от служители на дирекция „Сигурност” на летището. Екипите на СОБТ, гранични полицаи, пожарникари, са спазили всички процедури, предвидени при такъв вид сигнали.