САЩ изпращат специални части в Ирак срещу Ислямска държава
САЩ изпращат специални части в Ирак срещу Ислямска държава / БГНЕС

САЩ подготвят изпращането на специални части в Ирак, които да помогнат да се увеличи натискът върху групировката „Ислямска държава” и да са готови за едностранни операции в Сирия, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

„Тези специални сили ще могат с времето да извършват атаки, да освобождават заложници, да събират разузнавателна информация и да пленяват лидери на ИД”, каза Картър на изслушване в комисията за въоръжените сили на Камарата на представителите.

50 американски военни вече са в Сирия, ще помагат на кюрдските бойци срещу Ислямска държава

Картър отбеляза, че САЩ са готови да увеличат числеността на своите специални части в Северна Сирия, където в момента има около 50 командоси, предаде АФП. „Където намерим нови възможности да развием разположените в Сирия наши сили, ще сме готови да ги увеличим”, заяви Картър.

Освен това САЩ разполагат в Ирак специализирано звено на специалните части, което да помага на иракските сили и на кюрдските бойци пешмерга да воюват срещу ИД, добави той.

Целта е „да се създаде позитивен затворен кръг, в който по-добрата разузнавателна информация води до повече мишени, повече атаки и по-голям натиск” върху „Ислямска държава”, обясни Картър.

Турция трябва да направи повече за контролиране на границата си със Сирия, заяви Картър, цитиран от Ройтерс. „Всички трябва да правим повече. Турция трябва да прави повече за контролирането на често пропускливата й граница”, заяви той.

По-рано президентът Обама каза, че Турция е постигнала известен напредък в обезопасяването на границата си със Сирия, но ИД все още използва съществуващи пролуки за вкарване на чуждестранни бойци и продажба на петрол.

САЩ смятат, че Русия неправилно използва голямото си влияние над президента на Сирия Башар Асад, защото отказва да го убеди, че е нужно да напусне властта, за да се сложи край на гражданската война, заяви Картър, цитиран от ТАСС.

„Русия има огромно влияние над Асад, но го използва неправилно. Тя подкрепя Асад и нанася удари по сирийската опозиция. Време е Русия да застане на правилната страна” в сирийския конфликт, каза министърът на отбраната на САЩ.

Той подчерта, че САЩ продължават да смятат, че е нужно този конфликт да се реши по политически път, но за целта е нужно Асад да напусне поста си, защото отдавна не е подкрепян от мнозинството население на страната си. Подкрепата за Асад води само до продължаване на гражданската война, която подхранва терористичните групировки в Сирия, заяви Картър.

Източник: БТА