Без по-строги правила за предоставяне на убежище в Германия до края на годината
Без по-строги правила за предоставяне на убежище в Германия до края на годината / снимка: БГНЕС, архив

Новите правила, които биха улеснили Германия да изгонва мигранти, за които няма надежда да получат убежище, няма да влязат в сила тази година. Това каза днес германската канцлерка Ангела Меркел в момент, когато в нейната управляваща коалиция се води битка за подробностите на плана, предаде Ройтерс.

Забавянето на изпълнението на т.нар. втори пакет за убежището е удар за Меркел, която е подложена на все по-голям натиск от своята партия и от избирателите да намали броя на мигрантите, които влизат в Германия.

Новите правила предвиждат Германия да изгради приемни центрове близо до границата с Австрия, където да бъдат вземани решения по съкратена процедура за мигранти, които нямат особен шанс да получат убежище.

Но заради разногласия между консерваторите на Меркел и социалдемократите по въпроса за здравните помощи за кандидатите за убежище не може да се постигне споразумение за цялостния пакет.

„По процедурни причини той няма да влезе в сила до края на годината”, каза Меркел на пресконференция с пристигналия на посещение в Берлин министър-председател на Нова Зеландия Джон Кий. „Но продължавам да съм оптимист, че ще стигнем до решение, след като обсъдим всички подробности”, заяви тя.

Източник: БТА