Откраднаха картини на ренесансови майстори от замък във Верона
Откраднаха картини на ренесансови майстори от замък във Верона / снимка: Guliver/Getty Images

17 картини, дело на майстори на четката от времето на Ренесанса, са откраднати от замъка Кастелвекио във Верона, предава сайтът Artprice.

По думите на кмета на Верона Флавио Този, това е кражба, извършена по поръчка. От службите за сигурност допълват, че най-вероятно става дума за поръчка на милиардер от Източна Европа.

Според полицията кражбата е дело на професионалисти, които са познавали много добре музея и са действали бързо и целенасочено. Маскирани с качулки, те нахлуват в помещенията с експозицията в четвъртък вечерта малко преди затварянето й за посетители. Не срещат никаква съпротива от намиращите се по това време в музея само двама души персонал - касиерка и един охранител. Връзват служителите и за около четвърт час, шедьоврите са натоварени в паркираната встрани от замъка кола.

Охранителят все пак успява да стигне до сигналната уредба и да вдигне тревога. След минути в музея пристигат полицаи, които констатират, че са задигнати оригинални творби на прочути майстори на Ренесанса като Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Андреа Мантеня, Антонио Пизанело, Якопо Белини и др.

Според първоначалните оценки пазарната стойност на 17-те картини е 15-16 млн. евро, но ден след кражбата тя набъбна тройно. Защото според видни меценати само женският портрет на Рубенс, известен с наименованието „Dama delle Licnidi” и „Богородица с младенеца” на Пизанело, могат да бъдат продадени на търг за не по-малко от 40 млн. евро.

Замъкът „Кастелвекио” притежава една от най-богатите колекции от произведения на изкуството в Италия. Той е построен през 1354 г. на брега на река Адидже и се намира на около 500-600 м от централния площад „Бра” на Верона с прочутата Арена от римско време, с оперния театър и сградите на местната власт.

Източник: БГНЕС