Люксембург иска да състави Г-9 - група на най-малки европейски страни
Люксембург иска да състави Г-9 - група на най-малки европейски страни / ThinkStock/Getty Images

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел обяви днес, че има намерение да състави до идното лято група на малките европейски страни - Г-9, чийто глас да бъде чут от Г-7, предаде АФП.

Бетел съобщи това на обща пресконференция с премиера на Япония Шиндзо Абе, който е на официално посещение в Люксембург. Япония поема на 1 януари председателството на Г-7 - седемте най-развити индустриални страни в света: Съединените щати, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.

„Тъй като г-н министър-председателят (на Япония) говореше постоянно за Г-7, аз го информирах, че ще организирам среща на Г-9 - малките страни с по-малко от един милион жители”, каза Ксавие Бетел.

Говорител на люксембургския премиер каза, че деветте малки страни са Сан Марино, Лихтенщайн, Монако, Исландия, Малта, Люксембург, Черна гора, Кипър и Андора.

„Не зная дали Г е подходящата буква. Поканих правителствените ръководители на страните с по-малко от един милион жители в Люксембург преди лятната ваканция, защото често страните от „Г” взимат решения, в които най-малките нямат глас”, каза Бетел. Люксембург е ротационен председател на ЕС до края на декември.

„Мисля, че е важно да има по-добра координация между най-малките страни и информирах японския премиер за намерението да създам група „S” (англ. small) или „L” (англ. little) на деветте страни на европейския континент с население по-малко от един милион души, за да има координация между тези страни”, каза премиерът на Люксембург.

„Ще информирам председателя на Г-7 за резултатите от моята Г-9”, добави той пред японския си колега.

Източник: БТА